• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jubileumi Nemzetközi Alumni Találkozó a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

A rendezvényen a német nyelvű képzés elindításának harmincadik évfordulóját is ünneplik.

Négy földrész tucatnyi országából érkeznek résztvevők a Semmelweis Egyetem jubileumi Nemzetközi Alumni Találkozójára az eddigi regisztrációs adatok szerint. Nemzetközi „öregdiák" találkozót öt évenként szervez az egyetem, a mostani rendezvényen a német nyelvű képzés elindításának harmincadik évfordulóját is ünneplik - tudatta az egyetem honlapja.

Az egész napos, és nemzetközileg is akkreditált továbbképzéssel egybekötött program díszvendége Dr. Frank Ulrich Montgomery, a Német Szövetségi Orvosi Kamara elnöke, aki honlapunk kérdéséire küldött válaszában kiemelte: az elmúlt három évtizedben több száz német hallgató sajátította el az orvostudomány alapjait a Semmelweis Egyetemen, közülük pedig sokan később visszatértek Németországba, hogy a hazai ellátásban kamatoztassák a megszerzett tudást. Mindebből nemcsak a német egészségügyi rendszer nyert, hanem példa egy sikeres európai együttműködésre is.

„A harminc éves jubileumi találkozó fontos mérföldkövet jelent a Semmelweis Egyetem történetében, és jól jelzi a program folyamatos sikerét is" – fogalmazott Montgomery professzor.

A találkozó ünnepélyes megnyitóján Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Frank Ulrich Montgomery köszönti a vendégeket. A szakmai programon Dr. Falus András (Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) Semmelweisről, a modern infektológusról tart előadást, Dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes a molekuláris patológiáról beszél majd, mely paradigmaváltást jelent a rákdiagnosztikában, míg Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a kutatás és a betegellátás közelebb hozásáról szól majd „Bridging the gap between research and patient care" című előadásában. A program második felében Dr. Merkely Béla (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika) az akut koronária szindróma kezelésének új stratégiáit osztja meg a résztvevőkkel, Dr. Girasek Edmond (Egészségügyi Menedzserképző Központ) a magyar orvosok nemzetközi mobilitásáról ad tájékoztatást, majd Prof. Dr. iur Heinrich Hanika az orvosok és fogorvosok EU-s oktatási lehetőségeiről ad elő.

A szervezők körülbelül négyszáz fő részvételére számítanak. A honlapunk körkérdéséből az derül ki, az egykori külföldi hallgatók pozitív érzésekkel gondolnak vissza a Semmelweis Egyetemre, úgy vélik biztos tudást szereztek itt, mely megalapozta későbbi karrierjüket. Egyikük úgy fogalmaz, sokkal szélesebb körű tudást kapott itt, mint a más egyetemeken végzett kollégái, míg egy mások válaszoló az oktatók elhivatottságát emelte ki.

Az általunk megkeresett egykori nemzetközi hallgatók kérdéseinkre adott válaszai az angol honlap felületén olvashatók, mely folyamatosan frissül, amint újabb válaszok érkeznek.

A Semmelweis Egyetemen a német nyelvű oktatás 1983-ban indult el, melyet hat évvel később követett az angol nyelvű program. Jelenleg a csaknem 13 ezer hallgató negyede külföldi, akik öt kontinens mintegy hetven országából érkeznek Budapestre azért, hogy a Semmelweis Egyetemen tanulhassanak.

Legolvasottabb cikkeink