• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kaposvári séta a mellrák ellen

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A mell önvizsgálata és az emlőszűrés életmentő lehet! – figyelmeztetnek a világnapon.

Sokszor hangoztatott tény, hogy az emlőrák a nőknél leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A rákos megbetegedések okozta halálesetek számát tekintve Magyarországon a mellrák a harmadik helyen áll és körülbelül 2400 halálesetért felel minden évben. E szomorú statisztika javítása céljából lett Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, október pedig a mellrák elleni kampány hónapja. Idén a megyei prevenciós összefogás keretében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is csatlakozik az országos figyelemfelhíváshoz, hogy az emlőszűrés fontosságát képviselje és az egészséges életmódot közvetítse.
„Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen" felhívással, 2013. október 4-én 15 órai indulással „Kaposvári séta a mellrák ellen" programot szervezünk - tudatták közleményükben.

A séta a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházat, mint a mellrák elleni küzdelem fő bázisát jelképesen körülölelve a Nővérszálló bejáratától indul (Bajcsy Zs. u. - Kaposi Mór u. sarok) és a megyei kórházat megkerülve a Mammográfiás Laboratórium előtt fejeződik be. Ott lehetőség nyílik mammográfiás vizsgálatra való előjegyzésére és a Mammográfiás Laboratórium megtekintésére is.

A Kaposi Mór Oktatókórház Mammográfia Laboratóriumától minden 45 és 65 év közötti nő kétévente postán kap névre szóló behívót emlőszűrésre, pontosan megjelölve mikor kell a vizsgálaton megjelennie. Annak ellenére, hogy a szűrővizsgálat az érintett nők számára teljesen ingyenes a vizsgálaton megjelentek száma messze elmarad a kívánatostól. Mivel az emlőrák gyógyulási esélyét jelentősen növeli, ha a daganat minél korábbi stádiumban kerül felismerésre, ezért fontos, hogy minden nő éljen a szűrés lehetőségével, vagy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint.

A program arra is szeretné ráirányítja a figyelmet, hogy életmentő lehet az emlőszűrésen való rendszeres részvétel és a mell önvizsgálatának végzése. A korai felismerés feltételét jelentő szűrésre szóló felhívást sajnálatosan még nem veszik elég komolyan a veszélyeztetett korú hölgyek, pedig mindenki a saját testét ismeri a legjobban. Mindenkinek az egyéni felelőssége az, hogy a panaszokat még nem okozó, alattomosan jelenlevő daganatot időben észrevegye önvizsgálattal vagy szűrés révén. Fontos tudni azt is, hogy a mellrák kockázata egészséges életmóddal és egészséges táplálkozással, helyes stresszkezeléssel is csökkenthető. A zsírban gazdag ételek, az alkoholfogyasztás mellőzése és a sport csökkentheti a megbetegedés kockázatát!

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2013. október 4-én 15 órakor a Nővérszálló bejárata elől induló sétával szeretne mozgósítani és rámutatni arra, hogy a mammográfia egy olyan vizsgálat melyet az egészségéért felelősséggel bíró egyetlen nő sem mulaszthatna el. A mellrák rózsaszín szalagjából formált híd a magyarországi kezdeményezésnek immár a szimbólumává vált, ezért rózsaszín szalagot kitűzve vagy rózsaszín lufival várja a Megyei Egészségfórum prevenció iránt elkötelezett partnereit és mellrák elleni kampány önkéntes támogatóit. A sétához csatlakozhatnak a betegségből gyógyulók, az éppen most betegséggel küzdők, a hozzátartozók, és az egészség iránt elkötelezett hölgyek, urak is.

Szeretnénk, ha minél több nő felismerné, hogy tehet saját egészségéért és a mellrák elleni küzdelem sikeréért - fogalmazott Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője, a program szervezője. Hiszek benne, hogy emberekhez közel kell hozni az egészségnevelést és egyszerű közérthető eszközökkel kell számukra megmutatni az egészségtudatos életmódhoz vezető megoldásokat.