• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Készülhet a Megyei Egészség Fórum programja

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Somogy meghatározó egészséget támogató iránytűje kíván lenni a Megyei Egészség Fórum.

Széleskörű érdeklődés és nagyfokú aktivitás mellett, 114 fő részvételével, sikerrel zárult a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Megyei Egészség Fórumának két napos programalkotó tanácskozása. A megbeszélésen a megyei és járási népegészségügyi szakemberek mellett, részt vettek a megye egészségügyi intézményeinek vezető szakdolgozói, szakfőorvosok, gyakorló háziorvosok, a szakmai kamarák, civil és beteg szervezetek, idősek és nagycsaládosok szervezeteinek képviselői, számos egészségmegőrzés iránt elkötelezett szakértő, önkéntes támogató, non-profit szervezet, valamint az együttműködésben résztvevő társszervek vezetői – számoltak be a rendezvényről a szervezők.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, a Fórum vezetője, a lehető legszélesebbre tervezett párbeszéd folytatásával kívánta a Fórum munkáját megalapozni, amely ebben az évben a „Felelősséggel az egészséges életévekért" misszió köré szerveződik. A program előkészítés során a megyei tisztifőorvos bekérte a kompetens szakértők javaslatait, és az alapellátást végző orvostársadalmat is megszólította. Elmondható, hogy az elfogadott programok tekintetében számos széleskörű szakmai és lakossági érdeklődésre is számot tartó feladat, rendezvényterv fogalmazódott meg, ugyanakkor a megbeszélés egyben alkalmat teremtett az alapellátás, a járóbeteg ellátás és a fekvőbeteg ellátás vezetőinek prevenciós eszmecseréjére is.

A munkacsoport koordinátorok, mint témafelelősök az együttműködők számára felvázolták az idei év fő prevenciós stratégiai célkitűzéseit, programtervét, meghatározták a még esetlegesen kidolgozásra váró témákat, kérdéseket, majd megfogalmazták és konszenzussal elfogadták, kiegészítették a munkacsoportok munkatervét. Valamennyi munkacsoport alapvető feladatául fogalmazódott meg a már 2 éve működő és fejlődő prevenciós koalíció együttműködéseinek fenntartása, továbbbővítése, a prevenciós munka integrálása, szinergiát biztosító koordinálása.

A munkacsoport fő stratégiája 2015-ben abban kívánja Somogy megye polgárait támogatni, hogy sokáig jó egészségben éljenek, jó életminőségben köszönthessék az öregkort, és a lehető leghosszabb élettartamot tudjanak aktívan, saját környezetükben eltölteni. Fontos célkitűzés, hogy az emberek már gyermekkortól tudatosan nagyobb odafigyeléssel törődjenek egészséggel, erről hosszú távon is felelősen gondolkodjanak. A középkorúak egészségesebb életvitelükkel késleltessék az öregedést, nyújtsák meg a krónikus betegségektől mentes idős kort. Ha sikerül növelnünk az egészségben eltölthető életéveinket, csökkenthetjük az egyre növekvő egészségügyi kiadásainkat - a magán kiadások és a társadalmi költségek viszonylatában is.

A felvállalt prevenciós feladatok szakmapolitikai, szakmai, szakfelügyeleti eszközökkel való erősítése, támogatása a megyei szakigazgatási szerv egyik fontos küldetése és hatósági feladata is. A fórum munkacsoportjai döntöttek arról, hogy a megyei és a járási egészség fórumok működésükkel 2015 évben azokat a prevenciós aktivitásokat, programokat fogják támogatni, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek megérteni, helyesen értékelni egészségi állapotukat, és ennek eredményeként kialakítani egy helyes és hosszútávon is fenntartható „egészség-értékrendet".

Fontosnak tartják folyamatosan kommunikálni az öngondoskodás, az önmagunk iránt érzett felelősség kialakításának képességét is, és annak módját, hogy amennyiben egészségünk megtartása, helyreállítása érdekében szükséges, hogyan tudunk egyfajta önigazgatást, rizikó-felszámolást végrehajtani. Az éljünk egészségtudatosan elvárást össztársadalmi érdekké, és ezzel egyidőben - hosszú távon - az egyik legfontosabb önérdekké és preferenciává kell fejleszteni. Ezért ennek érdekében fontosnak tartják, már fiatal gyermekkorban, olyan életünk során hosszú távon megtérülő értékrend megalapozását, olyan felelős gondolkodásmód tudatosítását, amely az egészség megtartására irányuló életmódot az egész élet során, minden kontextusban mérlegre teszi.

A Somogy Megyei Egészség Fórum elfogadott 2015 évi programterve és legfontosabb sarokpontja, reflexiói az alábbiak voltak:
A Népegészségügyi Munkacsoport dr. Szöllősiné Maler Mónika népegészségügyi szakember vezetésével a népegészségügyi mammográfiás szűrések megyei koordinációs együttműködési rendszerének 2014 évben történt kidolgozása után, ez év kiemelt feladatának a szűréskommunikáció erősítését tűzte ki feladatul, amit a háziorvosi szolgálatok személyes megkeresésével kívánnak megvalósítani. Lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a szűrésekre való beutaztatás költségei minél kevesebb mértékben terheljék az önkormányzatokat, mert jelenleg legjobban ez gátolja a szűrések részvételi arányának növelését.

Az Egészségügyi Szolgáltatók Koordinációs Munkacsoportjában a megyei vezető ápoló vezetésével, széleskörű párbeszéd keretében innovatív prevenciós és szakmai felügyeleti program került elfogadásra. Olyan szerteágazó feladatok fogalmazódtak meg, amelyek a megye egészségügyi ellátásának teljes vertikumában előmozdítják a prevenciós és szűrési aktivitást, és formálják a prevenciós attitűdöt. Munkatervükben - az egészségügyi szolgáltatások valamennyi színterén - az egészségkulturáltság formálásának támogatását tartják szem előtt. A munkacsoport tagjai, szakértői és partnerei e célból, a fórum közösségi oldalán számos egészségüzenetet hordozó lakossági tájékoztatót készítenek és tesznek közé.

Ezzel egy időben biztosítani fogják a prevenciós és a szűrési tevékenységet támogató szakmai információcserét, közreműködnek a képzések, továbbképzések szervezésében, több megyei szakmai szimpózium megtartására kerül sor, prezentációkat, tréningeket tartanak, támogatják a szűrési és prevenciós kompetenciafejlesztést. Szorgalmazzák a betegellátás biztonságának és minőségének fejlesztését a betegedukációban,a betegcompliance nagyobb fokú megnyerése érdekében. Felmérik és elemzik a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók prevenciós és a szűrési gyakorlatát. A gondozáshoz, szűréshez kapcsolódó ápolás-szakmai szabályok érvényesülését a szakfelügyeleti látogatások során vizsgálni és tanácsadással segíteni fogják.

Szerecz Zsuzsanna a Nagyatádi Kórház ápolási igazgatója, aki a Fórum munkáját kezdetek óta elkötelezetten támogatja, hozzászólásában az egyéni példamutatás fontosságát is hangsúlyozta, - véleménye szerint az elhízott és a dohányzó szakdolgozók nem lehetnek hiteles életmód-tanácsadók. A megbeszélésen valamennyi kórház és rendelőintézet képviselője bemutatta saját prevenciós tervét és beszámolt az együttműködés keretében teljesült programokról, szakmai fejlesztésekről.

Dr. Fülöp Gábor a KMOK Szájsebészetének osztályvezető főorvosa, aki szintén megalakulása óta támogatja a Fórum munkáját, a fogorvosok részére tervez közös megyei értekezletet, ahol fogászati prevenció, ezen belül szájüregi daganatok megelőzése is egyik fontos kérdés lenne. Dr. Varga Imre háziorvos, kardiológus hozzászólásában azt szorgalmazta, hogy a szűrésre biztosított pályázati összegeket a háziorvosi rendelők célzott szűrési tevékenységének támogatására fordítsák, mert ezzel valóban erősítenék a háziorvosok kapuőri szerepét. Megjegyezte, hogy a háziorvos az, aki teljes körűen ismeri a páciensek már eddig kiszűrt és kezelt krónikus betegségeit.

A Gyermek-és ifjúsági Intézményi Koordinációs Munkacsoport Laubenné Mészáros Erzsébet megyei vezető védőnő vezetésével tanácskozott. A munkacsoport fő célja a 2015-ös évben az intézményi színterek minél szélesebb körű bevonása az egészségfejlesztési munkába. Új együttműködő partnereivel, mint például a Megyei Pedagógiai Szakszolgálattal új lehetőségek tárulnak fel mind a korai fejlesztés fontosságának szélesebb körű propagálásában, mind a lelki egészségvédelem területén.

A fórumon bemutatkozott a Megyei Pedagógia szakszolgálat, Tar Erika a szakszolgálat gyógytornász mozgásterapeutája pedig a korai mozgásfejlesztés módszertanával ismertette meg a résztvevőket. Céljuk továbbra is az óvodapedagógus, ill. védőnő hallgatók képzésének szakmai támogatása, járványügyi és dentálhigiénés ismeretek átadásával, valamint a Kémiai Biztonsági Oktatóprogram megismertetésével. Az iskolákban az idei évben is folytatják az e-Bug program népszerűsítését.

Dr. Páca Juhász Márta tisztiorvos a Lelki Egészségvédelem Koordinációs Munkacsoport koordinátora elmondta, hogy a 2015. évi fő célkitűzése a stresszkezelés egészséges formáinak, pozitív alternatíváinak széleskörű bemutatása lesz.

Dr. Varga Edit járványügyi osztályvezető a Járványügyi és Közegészségügyi munkacsoport koordinátora, az idén fő feladatul a védőoltások népszerűsítését jelölte meg, ezt internetes kampánnyal és több megyei eseményen való megjelenéssel fogják megvalósítani. Társhatóságukkal az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal együttműködve, számos lakossági tájékoztató kidolgozását tűzték ki célul. Mindkét hatóságot érintő témákban idén is járási szinten szervezik meg az állatorvosok és háziorvosok számára a továbbképző értekezletüket, valamint gyermekétkeztetést biztosító főzőkonyhákon közös ellenőrzéseket terveznek. Dr. Tóth Szabolcs megyei főállatorvos aktív támogatásáról biztosította a Fórum tagjait.

Dr. Jankovics Judit közegészségügyi osztályvezető, munkacsoport koordinátor elmondta, hogy a Foglakozás-egészségügyi és Rehabilitációs munkacsoport tagjai megegyeztek a 2015.évi munkaterv lényegi elemeiben, melyek főbb célkitűzése ez évben a munkahelyi egészségvédelem hatékonyságának növelése, nemcsak a munkahelyi expozíció, hanem a népbetegségek megelőzése terén is, valamint az egészségmagatartás erősítése a munkahelyi prevenciós programok támogatásával. A programok hangsúlyozni fogják a munkavállalók egyéni felelősségét is egészségük, munkaképességük megőrzésében.

Az ülésen rámutattak arra, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok fontos szerepet vállalhatnak számos prevenciós program megvalósításában, többek között a népegészségügyi szűrőprogramok hatékonyságának növelésében. Fontos azonban, annak segítése is, hogy a munkahelyi menedzsment felismerje a munkahelyi egészségfejlesztés gazdaságra gyakorolt hatásait, összefüggését a munkaminőséggel és a versenyképességgel.

Dr. Nagy Zita foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos, összefoglalta, hogy a foglakozás-egészségügyi orvosoknak milyen feladat és hatásköre van a munkavállalók egészségmegőrzésében, a szűrésben, gondozásban. Megfogalmazta, hogy a statisztikai adatok szerint, éves szinten 5 millió orvos-munkavállaló találkozás jön létre, ezért megfontolandó lenne az e színtéren történő prevenciós és gondozási tevékenység finanszírozásba való bekapcsolása. Ha az üzemorvosok visszakapnák a beutalási jogot és finanszírozottan kezdeményezhetnének laborvizsgálatokat, diagnosztikus vizsgálatokat, az – véleménye szerint - sokat javítana a helyzetükön. A munkáltatók és a munkavállalók sem terhelhetők tovább, ezekkel a költségekkel – fűzte hozzá a szakfőorvos.

Az Egészségkommunikációs Munkacsoport koordinátora Felde Katalin egészségfejlesztő dietetikus instruálásával megivtatták és elfogadták az egészséggel kapcsolatos világnapi és lakossági rendezvénytervet, az egészségkommunikáció lehetőségeinek bővítési stratégiáit, az egészségkommunikáció hatékonyságának javítása érdekében szükségek irányokat, egyeztették a médiákkal való együttműködés további tennivalóit. Prioritásként határozták meg, hogy az egészség üzenetét, az egészség iránti személyes felelősség fontosságát a lakosság minél szélesebb rétegekhez szükséges eljuttatni.

A két napos tanácskozáson, számos programalkotó felvetés mellett ki-ki elmondhatta, mit tart fontosnak és reálisan megvalósíthatónak az egészségnevelésben a saját területén. A hozzászóló orvosok felvetették a szűrés, gondozás során felmerülő lakossági motiváció alacsony fokát, a finanszírozási javaslataikat, és a krónikus betegek gondozásának nehézségeit. A civil szervezetek és a betegszervezetek a kiszűrt betegek ellátási problémáit taglalták. Valamennyien állást foglaltak a régóta halogatott korrekciók szükségessége mellett. A járási tisztifőrovosok a Járási Egészség Fórumok kapcsolódó programjairól tájékoztatták a résztvevőket.

A javaslatok, észrevételek elhangzása után a munkacsoportok 2015 évi programjavaslatait konszenzussal elfogadták.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos a Fórum vezetője örömének adott hangot, hogy egyre többen csatlakoznak munkájukhoz, amely garanciát jelent arra, hogy az elfogadott munkatervet sikeresen hajtsák végre. Bízik benne, hogy a Fórum a megye lakosságának a mindennapi életben is jól alkalmazható információbázisává és egészséget támogató iránytűjévé fejlődik a jövőben.

A Fórum 2015 évi munkaterve a véglegesítést követően a lakosság és a szakmai szervezetek számára is teljes terjedelmében elérhető lesz a Somogy Megyei Kormányhivatal honlapján és a Fórum Facebook oldalán.