• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Két napon át a magas vérnyomás kezeléséről tanácskoznak

Regionális hírek 2018.11.09 Forrás: Weborvos Szerző:
Két napon át a magas vérnyomás kezeléséről tanácskoznak

Szeretnének minél több kollégát megszólítani, hogy közösen gondolkodhassanak az új terápiás irányelvekről.

A Szívügyünk Szolnok Alapítvány és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottsága szervezésében – hathatós szponzori támogatással - két napos tudományos konferencia kezdődött pénteken, Szolnokon. Az esemény rangját jelzi, hogy program szerint a felkért előadók között olyan kiváló szakemberek szerepelnek, mint Ábrahám Csaba, Barna István, Farsang Csaba, Járai Zoltán valamint Ofner Péter. 

A konferencia fő témája a mostani alkalommal az új Európai Kardiológiai és Hypertonia Társaság által jegyzett, és néhány hete közzé adott új hypertonia guideline széleskörű, részletes ismertetése. Ennek részeként külön foglalkoznak majd a terhességi hypertonia problematikájával szülés-nőgyógyász orvosok bevonásával – jelentette be a megnyitón Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumának vezető főorvosa, az alapítvány titkára.

Prof. Fasang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke a szolnoki rendezvény méltatása mellett bejelentette: a társaság várhatóan decemberben teszi közzé állásfoglalását az európai társaság hypertonia irányelvei kapcsán, amelyet rövidített formában 10-14 oldalas terveznek.     

Mint a megnyitó alkalmából közreadott tájékoztató füzetben a tudományos konferencia további felvezetőjeként olvasható: a hypertonia ellátás sarokköve a háziorvosi ellátás. A háziorvosok szakképzettsége, hozzáértése, szakmai igényessége alapvetően meghatározzák általában egy ország, egy régió betegeinek orvosi ellátási színvonalát. Ez különösen igaz a hypertonia ellátásra. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Hypertonia Regiszter adatai szolgáltatják a legszemléletesebb példát. A már széles körben ismert adatok tényszerűen mutatják hazánkban a hypertonia betegség előfordulását, az ellátás alakulását, az elért eredményeket. Az adatok alapján elmondható, hogy az alapítvány működési területének tekinthető Jász-Nagykun- Szolnok megyében, az ellátás, az ellátás szakmai színvonala, köszönhetően az egyre kiterjedtebb szűrővizsgálatoknak is, örvendetesen javul. A 2015-ben a 140/90 Hgmm alatti célvérnyomást elért betegek aránya 48.8 %. (az országos átlag 44,9 százalék.)

Ebben az esztendőben tizennegyedik alkalommal szervezik meg hypertonia konferenciát. A közel 20 éve működő alapítvány ezzel is fő célkitűzését, a régióban élő szív- és érrendszeri, magas vérnyomás betegségben szenvedő betegek mind teljesebb, mind színvonalasabb ellátását kívánja szolgálni. Céljai elérése érdekében – a szakorvosok mellett – a háziorvosokat tekintik legfontosabb partnerünknek, természetes szövetségesünknek. A szűrővizsgálatoktól, azok kiterjesztésétől, a háziorvosokkal történő folyamatos konzultáció fenntartásától és bővítésétől további javulást várnak. Szeretnének minél több kollégát megszólítani, hogy közösen gondolkodhassanak az új terápiás irányelvekről, mert közös törekvésük az, hogy az említett 48,8 százalékos mutató mihamarabb 50% fölött legyen!

Legolvasottabb cikkeink