• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Kettős jubileum a debreceni szívsebészeten

Regionális hírek 2018.05.18 Forrás: Unideb.hu Szerző:
Kettős jubileum a debreceni szívsebészeten

A motoros szívsebészet 50., valamint az önálló szívsebészeti épület átadásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg az ünnepségen.

Tudományos üléssel, faültetéssel és emlékkopjafa állításával emlékeztek meg a motoros szívsebészet 50., valamint az önálló szívsebészeti épület átadásának 25. évfordulójáról a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában május 18 -án - adta hírük az egyetem weboldala.

- A debreceni szívsebészet fejlődése olyan mérföldkövet jelentett a városnak és az egyetemnek, ami feltette Debrecent az európai szívsebészeti és kardiológiai térképre – jelentette ki Papp Csaba, az egyetem stratégiai igazgatója, Debrecen tanácsnoka a kettős jubileum alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen. 

Beszédében a város önkormányzata nevében köszönetet mondott Péterffy Árpádnak, a Debreceni Egyetem professor emeritusának, aki 1983-tól 35 éven át irányította a debreceni szívsebészetet. A professzor meghatározó módon járult hozzá ahhoz, hogy a debreceni intézmény negyed évszázaddal ezelőtt, 1993-ban új épületet kapott, valamint a városban létrejöhetett az ország egyik legkorszerűbb és máig a hazai szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központ.

Papp Csaba hozzátette: a szívsebészet és a kardiológia egysége ma egy kitörési pontot jelent a Debreceni Egyetem számára.

- Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött a sebészeti technika, a szemlélet, a diagnosztika, az aneszteziológia és az a műszeres technológia, ami a sikeres szívműtéteket elősegítette – fogalmazott köszöntőjében Németh Norbert.

Az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese felidézte, hogy Debrecenben ötven esztendeje, 1968-ban végezték el az első nyitott, szívmotorral támogatott szívműtétet, mindössze 15 évvel azután, hogy a világon elsőként az Amerikai Egyesült Államokban hasonló beavatkozást hajtottak végre.

- A szívsebészet igazi megalapítását, felvirágoztatását és nagyon magas, nemzetközi hírnévre való emelését Péterffy professzornak és munkatársainak, valamint az utóbbi évtizedekben tanítványának és utódjának, Szerafin Tamásnak köszönhetjük – mondta Németh Norbert.

A 25 évvel ezelőtt átadott új szívsebészeti épület meghatározó mérföldkövet és rohamos fejlődést jelentett: a nyitott szívműtétek száma jelentősen növekedett, 1997-ben az országban elsőként itt  lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot, majd csaknem 10 éven keresztül évente 1100-1300 nyitott szívműtét végeztek.

A hazánkban és nemzetközileg is elismert szívsebészeti központ jelenleg a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika részeként működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

- Évente 950-1000 nyitott szívműtétet végzünk és egyéb zárt beavatkozások is történnek. A szívtranszplantáció, a műszívkezelés és a gyermeksebészet kivételével a felnőtt szívsebészet teljes spektrumát felöleli a klinika tevékenysége – tájékoztatott Szerafin Tamás egyetemi docens, a Szívsebészeti Tanszék vezetője.

A debreceni szívsebészet kettős jubileumáról az intézmény jelenlegi és egykori vezetője közös faültetéssel és kopjafaállítással emlékezett meg a klinika előtt parkban.

- A fa az életet szimbolizálja, a kopjafa pedig a tisztelet és köszönet jelképe. Reményt ad a betegeknek és emléket állít az elhunytaknak - emelte ki Péterffy Árpád professzor.

Az ünnepi tudományos ülésen egyebek mellett előadások hangzottak el a klinika történetéről, jelenéről és jövőjéről, valamint a szívsebészeten zajló gyógytornáról, a családorvos szerepéről az operált szívbetegek gondozásában és a kopjafa székely-magyar kultúrában betöltött jelentéséről.

Legolvasottabb cikkeink