• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevesebb jótékonyság jutott az egészségügynek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az elmúlt évekhez képest az idei karácsony előtt jóval kevesebb adakozói figyelem vetült az egészségügyre.

Bár a gazdasági mutatók nem azt igazolták, hogy az idei karácsony előtt kisebb lett volna az ajándékozásra elköltött pénz összege mint mondjuk 2005 utolsó napjaiban, ám ezt a fajta már-már eszelős (beteges) mértékű költekezési hullámot csak szerény léptékben kísérte Baranyában a „közre", konkrétan az egészségügy támogatására fordított adakozási figyelem.

Amíg az elmúlt években már az ünnepeket megelőző hetekben szinte minden napra jutott olyan egyéni felajánlás, közösségek által szervezett gyűjtés, jótékonysági akció, amely valamelyik non-profit működésű baranyai egészségügyi alapítványt, kórházat, különböző betegcsoportokat (főként daganatos gyermekek gyógyulását) támogatta, addig idén csak szórványosan lehetett hallani effajta ajándékozásokról. Ezért aztán csak keveseknek adatott meg, hogy új gyógyító vagy diagnosztikai műszereket vásárolhassanak.

Voltak persze azért olyan szervezetek – például a pécsi kosaras lányok, akik a Baranya megyei gyermekkórházba látogattak el az ünnepek előtt és személyes ajándékokkal, értékes játékokkal lepték meg a bent fekvő kicsiket, és e támogatói körből nem maradt ki idén sem a Vöröskereszt baranyai szervezete – amely idén is sort kerített a gyűjtésre. De a vállalkozások, a korábban még bőségesen adakozó magánszemélyek mintha kissé hátrébb húzódtak volna ezen a karácsonyon.

Jelentősebb összegeket inkább pénzügyi cégek (bankok) pályáztattak meg, illetve osztottak szét. Ilyen alapítványi támogatói pályázaton nyert mintegy négymillió forintot például a szigetvári kórház gyermekosztálya. A pénz jó helyre került, hiszen az elnyert összegből egy új EKG monitort, pulzusmérő készüléket, egy ambuláns vérnyomásmérőt és egyéb kórházi eszközöket vásárolt az intézmény. Ebből az összegből jutott még forint egy új inkubátorra is, amely most már a kórház újszülött osztályának műszerparkját gyarapítja.

A szigetvári kórház egyébként idén a pályázatokra nem panaszkodhatott: szintén egy sikeres tendernek köszönheti például azt is, hogy az intézmény a közeljövőben kiépíthet egy belső IP hálózati struktúrát, amely az informatikai rendszer korszerűsítésében jelent óriási előrelépést. Igaz azonban, hogy ez utóbbi beruházási lehetőség nem egy hazai karácsonyi akcióhoz, hanem egy uniós pályázat sikeréhez köthető.

Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy idén vajon miért torpant meg a karácsony előtti felajánlási kedv, amely különösen az egészségügyben hosszú évek óta fokozottan aktív volt. A szociológusok szerint mindez magyarázható egyrészről a következő esztendei megszorításokkal, az adózás rendjének megváltozásával, a folyamatosan leszakadó baranyai térség gazdasági szereplőinek pénzügyi gondjaival, és összefügghet az egészségügyben elindult radikális változásokkal is, amelynek a végét egyelőre még senki nem látja.