• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kezdődik az onkológiai fejlesztés Szegeden

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Új, nukleáris medicina terápiás osztály jön létre a klinikán és megújul a diagnosztika is.

2014 novemberében megkezdődött a „Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrumok fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban" című projekt - jelentette be a mai ünnepségen Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A több mint 1,1 milliárd forintból 2015 áprilisára megvalósuló fejlesztés célja a gyógyulási esélyek és minőség javítása.

Prof. Dr. Hajnal Ferenc, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinika Központ elnökhelyettese a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az onkológiai ellátás régióközpont szintű fejlesztésével megfelelő kapacitású, fenntartható módon üzemeltethető, minőségi betegellátást és hatékony daganatdiagnosztikát lehetővé tevő korszerű egészségügyi infrastruktúra kialakítása a cél. Ez növeli a gyógyulási esélyeket és minőséget, csökkenti a gyógyulási időt és a rosszindulatú daganatok okozta halálozási arányt, ezáltal hozzájárul a régióban lakó emberek életminőségének és munkaképességének javulásához.

Prof. Dr. Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, hogy várhatóan 2015. április végéig befejeződő projekt egyik eleme egy új, nukleáris medicina terápiás osztály létrehozása. Az osztályon 3 kórteremet alakítanak ki, melynek építési munkái október végén kezdődtek meg. A 3 db 2 ágyas osztály a csaknem 600 négyzetméteren valósul meg. A tervezett részleg alkalmas lesz a legkorszerűbb radioizotópos kezelések elvégzésére. Az új osztályon folyó sugárterápiás ellátást fogják szolgálni azok a berendezések, amelyeket a projekt keretében fognak beszerezni. A területen folyó tudományos kutatásoknak köszönhetően a daganatkezelési protokollok és ezek hátterét biztosító technika folyamatosan fejlődik és megújul.

A projekt keretében biztosított gépek és technikai eszközök között be fognak szerezni egy színes megjelenítésű, teljesen digitális ultrahang készüléket, mellyel teljessé válik a pajzsmirigy jó és rosszindulatú daganatainak regionális ellátása.

A projekt másik fejlesztési területe a Patológiai Intézet molekuláris patológiai laboratóriumának fejlesztése. Számukra egy új 8-kapillárisos genetikai analizátort, valamint a daganatok meghatározásában nélkülözhetetlen immunfestő automatát szereznek be. E berendezések által a molekuláris daganatdiagnosztika képes lesz az egyes daganattípusok pontosabb leírására, amely elősegíti a személyre szabott, ezáltal hatékonyabb kezelést.

Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, az Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, hogy annak érdekében, hogy a régió betegei is a leghatékonyabb körülmények között gyógyulhassanak, beszereznek egy nagyteljesítményű duál-energiás lineáris gyorsítót , mely az ugyancsak új, pontosabb és gyorsabb besugárzástervező programmal és a korszerű onkológiai informatikai rendszerrel összehangolva.

A projekt szükségességét alátámasztja, hogy a régió egyike az ország kedvezőtlen demográfiai adottságú térségeinek: a rossz születési és halálozási arányszámoknak köszönhető, hogy a térség társadalma elöregszik. A daganatos megbetegedések itt is, mint az országban általában a második leggyakoribb haláloknak számítanak, mintegy 25%-ot tesznek ki. A daganatos megbetegedések okozta elhalálozások száma a környezeti hatásoknak, az egészségtelen életmódnak köszönhetően folyamatosan növekszik.