• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kiemelkedő évadot zárt a Richter Egészségváros

Gyógyszerpiac 2018.10.08 Forrás: Weborvos
Kiemelkedő évadot zárt a Richter Egészségváros

A program során több mint 150 ezer szűrést végeztek és a résztvevő 68 egészségügyi intézmény több mint 336 millió forint adományban részesült.

Többezres részvételi adatok, a jó ügyért összetartó közösségek, a szűrések esetében pedig minden negyedik esetben figyelmeztető értékek. Ezek jellemezték a Richter Egészségváros idei helyszíneit. A sorozatban Kisvárda és Hajdúböszörmény lakosai voltak a legaktívabbak, valamint Budapest XVI. kerületében az eddigi legmagasabb budapesti részvételt sikerült elkönyvelni - összegezték a 2018-as eredményeket a szervezők.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre számos fontos szűrővizsgálaton vehettek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is. A program mottója: „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak”. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott 2 milliós alapadományhoz. A programsorozat történetében először, Székesfehérváron fordult elő, hogy a város önkormányzata felajánlást tett: további 2 millió forinttal megemelte az adományalapot. A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint családbarát szülészet-, csecsemőosztály fejlesztése, diagnosztikai eszközök, flexibilis endoszkóp, endoszkópos labor vagy éppen betegkomfortot javító onkológiai kezelőszékek beszerzése.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve az egészségi állapot felmérésére is legtöbbször már a konkrét probléma esetén kerül sor. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időbeli diagnosztizálása pedig életeket menthet. A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros Program célkitűzése között szerepel a kezdetek óta.

„Az elmúlt tíz évre visszatekintve azt látjuk, hogy egyre nő a lakossági igény az egészségtudatosságra, és az egészségvédelmet szolgáló, preventív egészségügyi programokra, ám még mindig jelentős lemaradásban vagyunk. Vannak ugyan, akik élen járnak a saját testi-lelki jóllétük, egészségük megőrzésében és az egészségtudatosságuk részeként nyitottak az szűréseken való részvételekre. Van viszont egy szélesebb társadalmi réteg, akik nehezebben érhetők el a saját egészségükért való felelős cselekvés érdekében. Őket is próbáljuk motiválni azzal, hogy a Richter Egészségváros adománypontgyűjtő játékában a részvételükkel nemcsak önmagukért tehetnek konkrét lépéseket, hanem szerepvállalásukkal egy nemes, közösségi ügyhöz is hozzájárulnak. Programunk népszerűsége igazolása annak, hogy ha könnyen hozzáférhetővé tesszük a szűrővizsgálatokat, ráadásul komplex módon, amely magába foglalja az edukációt, a szűrést, a tanácsadást, az alapellátás vagy a szakellátáshoz irányítás elősegítését a problémától függően, akkor igen is van rá kereslet. Nagyon sok olyan résztvevővel találkozunk, akik előtte még soha nem vettek részt szűrővizsgálatokon. Azt tapasztaljuk, hogy működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk számára gyűjtik a pontokat. Mindeközben a vizsgálatok során megismerhetik a kórházuk szakembereit, a kórházinál sokkal közvetlenebb találkozási formában.” – értékelte az elmúlt tíz évet Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A rendezvénysorozat tíz év alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől.

A kezdeményezés idén több új programelemmel is bővült. A rendezvényre kilátogatók a játékos természettudományos bemutatókon túl meghallgathatták Tari Annamária és Szily Nóra közismert pszichológus szakemberek előadásait. Az újdonságok mellett továbbra is ingyenesen elérhető több mint 30 sátorban számtalan szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulás, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó vizsgálatok, asztmaszűrés – és a minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások is, mint például nőgyógyászati témákban, a memóriazavarral, szorongással kapcsolatos kérdésekről, vagy akár gyógyszerészi témákban tartott tájékoztatók. Gyógytornász és dietetikus szakértők is segítették az érdeklődőket. Az esemény torna- és mozgásfelelőse továbbra is Katus Attila aerobik világbajnok, a mozgás és egészséges táplálkozás összefüggéseiről pedig értékes tippeket, tudást szerezhettek Béres Alexandra fitnesz világbajnoktól. A számos ismert tévés és rádiós műsorvezető - Radványi Dorottya, Abaházi Csaba, Barabás Éva, Jaksity Kata – mellett a program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A Richter Egészségváros Program indulása óta eddig 68 városban, mintegy 170 ezren vettek részt a rendezvénysorozat eseményein. Ezalatt több mint 150 ezer szűrést végeztek el a szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 336 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára. (https://www.egeszsegvaros.hu/index.php/galeria)

Legolvasottabb cikkeink