• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kitüntetés a molekuláris orvostudományért

Regionális hírek 2022.12.06 Forrás: Unideb.hu
Kitüntetés a molekuláris orvostudományért

Varshavsky professzor számos új biokémiai és genetikai laboratóriumi módszert fejlesztett ki, és 17 szabadalom tulajdonosa.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Alexander Varshavsky molekuláris biológusnak adományozta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést. Az Egyesült Államokban dolgozó professzor nemzetközi ismertségét leginkább az úgynevezett ubiquitin-rendszer révén megvalósuló fehérjebontási folyamatok felfedezésének köszönheti. Az idei díjazott kedden vette át a kitüntetést az egyetem Aulájában rendezett ünnepségen, ahol előadást is tartott tudományos munkájáról - számolt be róla az egyetemi portál.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést 2003-ban alapították. Az elismerést az a kutató vagy kutatócsoport kaphatja, akinek a munkája jelentősen hozzájárult a molekuláris orvostudomány fejlődéséhez, eredményei pedig hasznosíthatóak a korszerű betegellátásban.  

- Az egyetem nemzetközi elismertsége szempontjából meghatározó, hogy kik azok a szakemberek, akiknek a tevékenységét az intézmény díjazza, így személyük a Debreceni Egyetemet is minősíti. Éppen ezért az Általános Orvostudományi Kar és az egyetem alapvető szempontja is az, hogy olyan nemzetközileg is meghatározó kutatók munkáját ismerje el, akiknek a nemzetközi tudományos világ is meghatározó szerepet tulajdonít – hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorai által évente megválasztott díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola Craig Venter, az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért – a Debrecen-díjat követően – Nobel-díjjal is kitüntetett Ralph Steinman és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O’Rahilly.

- A kar számára rendkívül fontos a díj odaítélése, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy meghívjuk a világ vezető kutatóit és új tudományos kapcsolatokat építsünk. A díjazottak nemzetközileg elismert szakemberek, közöttük van, aki később Nobel-díjat kapott. A kar oktatói és a korábbi kitüntetettek ajánlása után egy bizottság megvizsgálja a javaslatokat, majd a professzori kar titkos szavazással kiválasztja a nyertest. Az idei alkalom azért speciális, mert a 2017-es díjazott Franz-Ulrich Hartl javasolta Alexander Varshavsky professzort – emelte ki Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetés idei díjazottja Alexander J. Varshavsky professzor, molekuláris biológus, biokémikus, aki munkacsoportjával Pasadenában, a California Institute of Technology-ban tevékenykedik. Kutatásainak középpontjában a sejtek tulajdonságaiért felelős fehérjék szabályozott lebontása, az úgynevezett ubiquitin-függő proteolízis áll.

- Varshavsky professzor munkái hozzájárulnak az öregedés, a daganatos megbetegedések, a neurodegeneratív szindrómák, az immunológiai zavarok, a veleszületett kórállapotok és számos más betegség helyes értelmezéséhez, valamint új hatékony gyógymódok kifejlesztéséhez is. Alexander Varshavsky professzor tevékenysége ösztönző és példamutató lehet mindannyiunk számára – jelentette ki Papp Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese.

Varshavsky professzor számos új biokémiai és genetikai laboratóriumi módszert fejlesztett ki, és 17 szabadalom tulajdonosa. Munkáit kiemelkedő színvonalú tudományos folyóiratokban publikálja, melyeket világszerte ismernek - olvasható a beszámolóban