• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kitüntetéssel köszöntik a professzort

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tudományos ülés és kitüntetés Dr. Mechler Ferenc egyetemi tanár 80. születésnapja alkalmából.

Mechler Ferenc professzort, a hazai ideg- és elmegyógyászati kutatás és oktatás, valamint a neurológiai betegségek gyógyításának kiválóságát, a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikájának elismert professzorát, a kitűnő tudóst  80. születésnapja alkalmából köszöntik munkatársai, tanítványai, tisztelői ma tudományos ülés keretében.

Mechler Ferenc egyetemi tanulmányait Debrecenben végezte. Már hallgató korában bekapcsolódott a kutatómunkába: tudományos diákkörösként tevékenykedett a DOTE Élettani Intézetében. A tanulmányai befejezését követően a pályaíve kiegyensúlyozott, felfelé ívelő volt: az orvosdoktori diploma megszerzése után, 1960-ban a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikáján helyezkedett el, ahol 1964-ben ideggyógyászatból, 1966-ban elmegyógyászatból szerzett szakképesítést. 1977-ben egyetemi docensi, 1990-ben pedig egyetemi tanári, társprofesszori kinevezést kapott. Az orvostudományok kandidátusi fokozatát 1975-ben nyerte el, 1990-ben az orvostudomány doktora fokozatot kapta meg.

Tudását külföldi tanulmányútjai során mélyítette el, járt többek között Belgiumban, Dániában, valamint Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, ahol egy-egy évet töltött a neuromuszkuláris betegségek kutatásával. Számos nemzetközi kongresszuson, konferencián vett részt, így Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Japánban, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és az USA-ban. A gyógyító munkában fő érdeklődési területét a neuromuszkuláris betegségek és a klinikai neurofiziológia jelentették, az ezen betegségek területén intenzív munkát végző, regioná¬lis és országos feladatkört is ellátó kutatócsoportja eredményes hazai és nemzetközi együttműködést épített ki.

Aktívan részt vett az orvostanhallgatók oktatásában és az orvostovábbképzésben. A tudományos kutatásainak fókuszában álló betegségek, a neurogenetika és a klinikai neurofiziológia témakörében több mint 110 közleménye jelent meg, többségük nemzetközi folyóiratokban. Vezetőségi tagja volt a Magyar Ideg- és Elmegyógyászok Társaságának, a Magyar EEG és Klinikai Neurofiziológiai Társaságnak, valamint a Royal Society of Medicine Neurológiai szekciójának, és alapító tagja a Mediterranean Society of Myologynak.

Mechler Ferenc professzor 2004-től a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Professor Emeritusa. Hazai és nemzetközi szinten is elismert tudományos, gyógyító és oktató munkásságáért több magas kitüntetésben részesült. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt, a Fornet Béla Emlékérem és Jutalomdíj, a Batthyány Strattmann László-díj birtokosa. 

Mechler Ferenc professzor az ünnepi tudományos ülés keretében veszi át a Magyar Neurológiai Társaság által alapított, kétévente adható Sántha Kálmán emlékérem kitüntetést.

Legolvasottabb cikkeink