• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiváló radiológiai kongresszust szerveztek a pécsiek

Regionális hírek 2019.09.06 Forrás: Radiologia.hu
Kiváló radiológiai kongresszust szerveztek a pécsiek

A radiográfus szakdolgozók munkája és szakmai fejlődése elengedhetetlen a jövő egészségügy helyzetének javítása érdekében.

Augusztus 29-31-én a Pécsi Diagnosztikai Központ szervezésében rendezték meg a XXII. Magyar Radiográfusok Egyesületének soron következő kongresszusát a Hotel Palatinusban, számol be az eseményről a radiologia.hu.

A Bartók terem illusztris légkörében tartott megnyitón Dr. Nagy Szilvia Anett kongresszusi elnök felkonferálásával rövid köszöntőt mondott Prof. Dr. Dóczi Tamás a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, egyben a kongresszus fővédnöke, Prof. Dr. Berényi Ervin a Magyar Radiológus Társaság elnöke, valamint a debreceni radiográfus képzés megalkotója, Dr. Oláh András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karának dékánja, Dr. Páva Zsolt Pécs város polgármestere, Németh Katalin a Magyar Radiográfusok Egyesületének elnöke, valamint Róka Tímea, a MESZK Baranya megyei képviselője. Mindannyian egyetértettek és kiemelték, hogy a radiográfus szakdolgozók munkája és szakmai fejlődése elengedhetetlen a jövő egészségügy helyzetének javítása érdekében.

Hogy miért első? A tudományos előadások között két egyedülálló szekció is helyet kapott, mesterséges intelligencia és a nemzetközi radiográfus oktatás témakörben. Az AI területét érintve a szakmában elismert előadók, céges képviselők előadásai alapján a résztvevők megismerhették a mesterséges intelligencia múltját, jelenét és jövőbeli fejlődésének lehetőségeit, némi etikai konszenzussal kiegészítve. Ami a nemzetközi radiográfus oktatást illeti, előadásokat hangzottak el a Wiener Neustadt-i MSc, írországi és szlovák BSc-képzés menetéről. A meglepően sok beérkezett absztrakt alapján összeállított tudományos szekciók mellett a radiográfusoknak lehetősége nyílt úgynevezett post-processing workshopokon való részvételre is.

Három párhuzamos teremben (GE, PDK, Siemens) kiváló szakmai hátérrel rendelkező oktatók segítségével tanulhatták, illetve gyakorolhatták a kiértékelés és utólagos képrekonstrukciók világának csínját-bínját. Aki pedig mindezek után sem talált megfelelő elfoglaltságot, az a technikai kiállítás mellett meglátogathatta a Pécsi Diagnosztikai Központot és a 4.7 Teslás kisállat MR-t a Szentágothai János Kutató Központban.

 

Berényi Ervin és Dóczi Tamás

Aki pedig végképp elveszett a programok tömkelegében, az egyszerűen, Laborci Gergely által készített applikációjának segítségével követhette a kongresszus által nyújtott lehetőségeket. Természetesen a tudomány mellett jutott idő a szórakozásra és kikapcsolódásra is. Első este a lenyűgöző helyszínen kellemes hangulatú borvacsora várta a kongresszus résztvevőit, melyet a Hetényi Pincészet borkóstolója, a Székesegyházban tartott élő orgonajáték és annak látogatása tett színesebbé. A második nap esti programja is tartogatott meglepetéseket, ugyanis kiosztották a tudományos és egyéb meghirdetett játékok díjait is, amit hajnalig tartó elő zenés mulatság követett.

Fotó: Rőder Attila

Legolvasottabb cikkeink