• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Konyhában is oktatják az orvostanhallgatókat

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A tankonyhai oktatás, mint tantárgy jövő félévtől az orvostanhallgatók órarendjébe is bekerül.

Hazánkban elsőként létesült Tankonyha-oktatóterem 2012 júniusában a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében, ahol a Dietetikai Szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.

A tankonyhát az a gondolat hívta életre, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak.

A tankonyhában bármelyik betegcsoportot szeretettel várjuk. Hetente több alkalommal fordulnak meg itt diabeteses, epilepsziás, szív-és érrendszeri betegségben szenvedők, túlsúlyosak, leggyakrabban azonban a daganatos betegségben szenvedők, akik szemmel láthatóan egyre felszabadultabbak a főzések során. A közös főzés, a közös ÉLMÉNY (így nagybetűvel) óriási összekovácsoló erőt jelent az egyes betegcsoportok tagjai között. Mindez segít nekik abban, hogy bátrabban „kibeszéljék" a problémájukat – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa, a Dietetikai Szolgálat vezetője.

A közös főzések minden alkalommal egy-egy téma köré szerveződnek. Ha például a megfelelő csontozat kialakítása, illetve fenntartása a cél, akkor olyan ételeket készítenek, amelyek legjobban megfelelnek ennek a kívánalomnak. Általában ötféle ételt főznek egyszerre: szendvicskrémet, levest, második fogást, salátát és egészséges desszertet.

A dietetikusok által irányított tankonyhai gyakorlatok célja és üzenete, hogy az egészséges táplálkozás nem elérhetetlen, misztikus történet, hanem a legkisebb falu legkisebb boltjából is beszerezhető alapanyagokra épülő táplálkozási forma. És ami nagyon fontos, hogy olcsóbb, mint az egészségtelen táplálkozás – emelte ki a dietetikus.

A Táplálkozástudományi Msc-s diákok már látogatják a tankonyhát tanóra keretein belül.

Legolvasottabb cikkeink