A tankonyhai oktatás, mint tantárgy jövő félévtől az orvostanhallgatók órarendjébe is bekerül.
Hazánkban elsőként létesült Tankonyha-oktatóterem 2012 júniusában a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében, ahol a Dietetikai Szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.
A tankonyhát az a gondolat hívta életre, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak.
A tankonyhában bármelyik betegcsoportot szeretettel várjuk. Hetente több alkalommal fordulnak meg itt diabeteses, epilepsziás, szív-és érrendszeri betegségben szenvedők, túlsúlyosak, leggyakrabban azonban a daganatos betegségben szenvedők, akik szemmel láthatóan egyre felszabadultabbak a főzések során. A közös főzés, a közös ÉLMÉNY (így nagybetűvel) óriási összekovácsoló erőt jelent az egyes betegcsoportok tagjai között. Mindez segít nekik abban, hogy bátrabban „kibeszéljék" a problémájukat – mondta el Szalayné Kónya Zsuzsa, a Dietetikai Szolgálat vezetője.
A közös főzések minden alkalommal egy-egy téma köré szerveződnek. Ha például a megfelelő csontozat kialakítása, illetve fenntartása a cél, akkor olyan ételeket készítenek, amelyek legjobban megfelelnek ennek a kívánalomnak. Általában ötféle ételt főznek egyszerre: szendvicskrémet, levest, második fogást, salátát és egészséges desszertet.
A dietetikusok által irányított tankonyhai gyakorlatok célja és üzenete, hogy az egészséges táplálkozás nem elérhetetlen, misztikus történet, hanem a legkisebb falu legkisebb boltjából is beszerezhető alapanyagokra épülő táplálkozási forma. És ami nagyon fontos, hogy olcsóbb, mint az egészségtelen táplálkozás – emelte ki a dietetikus.
A Táplálkozástudományi Msc-s diákok már látogatják a tankonyhát tanóra keretein belül.