• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korszerűsödik a váci kórház

Regionális hírek Forrás: GYEMSZI

Kétmilliárdos uniós támogatással korszerűsödik a váci kórház, a beruházás egy szakasza lezárult.

A Jávorszky Ödön Kórház korszerűsítésével jelentős előrelépés történik a Váci térség (szobi, váci, dunakeszi, és veresegyházi kistérség) lakossága egészségi állapotának javítása érdekében. A projekt során átalakítással és új építéssel korszerűsítésre került nettó 10.000 m2. A mai ünnepélyes épületátadáson Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Stefka Nóra, a GYEMSZI általános főigazgató-helyettese mondott ünnepi beszédet.

Dr. Stefka Nóra beszédében kiemelte, hogy a beruházás sikeres befejezése, ékes bizonyítéka annak, hogy az intézmények állami tulajdonba vétele semmiféle akadályt nem jelent a fejlesztések megvalósulásában, sőt kifejezetten segítheti azokat.

A hatékony ellátási struktúra érdekében a működés feltételeinek, a diagnosztikának a korszerűsítése, az egynapos beavatkozások és a sürgősségi betegellátás fejlesztése a térségben is nagyban hozzájárul a lakosság növekvő elvárásainak kielégítéséhez. A korszerűsítés révén javul az esélyegyenlőség, a fogyatékos társadalmi csoportok hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz. A kórház korszerűsítése egyben szolgálja a hatékonyabb gazdálkodást - pl. az energiaköltségek megtakarításán keresztül - , valamint a dinamikus szakmai fejlődést. „Hatékonyság és minőség", e fogalmak jegyében, az elkövetkező években kívánja a kórház befejezni a 10 éve kezdődött modernizálást.

Fördős Attila, Vác KDNP-s polgármestere (b), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b2), Stefka Nóra, a GYEMSZI általános főigazgató-helyettese (j2) és Sámoly György kórházigazgató (j) a nemzetiszínű szalag átvágásával átadják a korszerűsített váci Jávorszky Ödön Kórházat.

A most lezárult szakaszban megtörtént 426 ágy korszerűsítése, komfortosítása, e mellett a társszakmák optimálisabb elhelyezése is. Alkalmazkodva a társadalmi igényhez, maximum 5 ágyas, vizesblokkos szobák kerültek kialakításra. Diagnosztikai és terápiás eljárásokhoz szükséges elavult orvosi eszközpark cseréjére kerül sor, hogy a fejlesztéssel érintett gép, műszer, eszközállományok átlagos életkora a jelenlegi 15 évről 10 év alá csökkenjen. Projektarányosan teljes körű (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítés valósul meg.

A beruházás során energiatakarékos építőanyagokat alkalmaztak, az érintett épületeket megfelelő hőszigeteléssel látták el, energiatakarékos fényforrások, korszerű orvosi gépek-eszközök és épületgépészeti berendezési tárgyak kerültek felszerelésre, amellyel az intézmény fajlagos energiaköltségei 2%-kal csökkennek. Az F épület tetőterének beépítésétől az üzemeltetési karbantartási költségek csökkenését várják. Az egy tömbben koncentrált egészségügyi egység igazgatási és karbantartási költségei is fajlagosan csökkennek. A betegbiztonság érdekében teljes körűen tűzjelző berendezéseket és másodlagos áramellátást segítő generátort telepítettek.

A korszerűsített váci Jávorszky Ödön Kórház. Fotók: MTI - Bruzák Noémi.

Mindezekkel gyorsabb és biztonságosabb ellátást biztosítanak betegeiknek, csökkentve az átlagos ápolási és táppénzes napok számát egyaránt. Fontos eredmény a helyben elérhető valamennyi diagnosztikai lehetőség, mert ezzel a betegségek időben felismerhetők, így gyógyításuk esélye is nagyobb, és rövidebb időt vesz igénybe.