• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Közterületeket újítanak meg a hőszigethatás ellen

Regionális hírek MA 06:00 Forrás: MTI
Közterületeket újítanak meg a hőszigethatás ellen

Szegedet egyre nagyobb mértékben sújtja a hőszigethatás, ezért ösztönzik a városlakókat, hogy beton helyett zöld felületeket hozzanak létre.

Közterületeket újítanak meg, ismeretterjesztő kampányt indítanak, valamint a lakosságot és a vállalkozásokat is cselekvésre ösztönzik a városi hőszigethatás következményeinek mérséklése érdekében Szegeden - közölte Nagy Sándor (Összefogás Szegedért) városfejlesztési alpolgármester csütörtökön az egyik beruházás helyszínén, a Károlyi utcában egy belvárosi, déli fekvésű lebetonozott téren.

A mintegy kétmillió eurós (800 millió forintos) költségvetésű, négyéves, 60 százalékos közvetlen uniós támogatással megvalósuló projektet bemutató sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt évtized mérései azt mutatják, hogy Szegedet egyre nagyobb mértékben sújtja a hőszigethatás. A város a környezetéhez képest egyre melegebb, és a településen belül is sok az olyan helyszín, ahol "megszorul a meleg".

A jelenségnek a többi közt egészségügyi következményei vannak, és megfigyelhető, hogy a súlyosabb hőhullámok a halálozások számának emelkedésével járnak. Ezért fontos a hőszigethatás következményeinek mérséklése, amelynek érdekében az önkormányzat egy honlap létrehozásával és a közösségi médiában ismeretterjesztő kampányt indított - tudatta az alpolgármester.

A hőszigethatás bemutatása mellett igyekeznek konkrét tippeket is adni a lakosságnak és a vállalkozásoknak, hiszen a város területének nagyobb része magántulajdonban van. Az önkormányzat olyan ösztönzőrendszert is ki kíván dolgozni, amely rábírja az ingatlantulajdonosokat a burkolt felületek arányának csökkentésére, arra, hogy a lebetonozott udvarok helyett intenzív zöld területeket hozzanak létre - hangsúlyozta Nagy Sándor.

Az önkormányzat demonstrációs projekteken keresztül is bemutatja a lehetséges megoldásokat. Átalakítják a Károlyi utca leburkolt terét, a Kossuth Lajos sugárút belső - a Vadász utca és a kiskörút közötti - szakaszán zöldsávot hoznak létre, az Anna kútnál átformálnak egy villamosmegállót, a város egyik iskolájában a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik át és újítják meg az udvart. A Hajnóczy utcában pedig egy épülő irodaháznál a beruházóval együttműködve alakítják intenzív zöldfelületté az ingatlant övező közterületet - ismertette a tervezett fejlesztéseket az alpolgármester.