• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válhat a klinika

Regionális hírek 2022.08.11 Forrás: Semmelweis Egyetem
Különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válhat a klinika

A veleszületett lábszár-álízület betegség évente 2-3 újszülöttnél fordul elő Magyarországon, most más szemlélettel gyógyítják.

Újabb nagy lépést tett a különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás útján az Ortopédiai Klinika, ahol június elején országszerte egyedülálló, speciális és komplex eljárással operáltak meg veleszületett lábszár-álízület betegségben szenvedő gyerekeket a varsói székhelyű Európai Paley Intézet közreműködésével, amellyel a klinika a továbbiakban is szoros együttműködést tervez. A műtött gyerekek jól vannak, a teljes gyógyulásig azonban még hosszú hónapok állnak előttük - számolt be róla az egyetemi portál.

Egy ritka fejlődési rendellenesség miatt kialakuló kórképben a sípcsontot fedő csonthártya olyan mennyiségben termel csontlebontó anyagot, amely a csont spontán töréséhez, hosszabb távon végtagrövidüléshez, járási nehezítettséghez, majd gyakran a végtag amputációjához vezet. A veleszületett lábszár-álízület betegség évente 2-3 újszülöttnél fordul elő Magyarországon, gyógyítása 10 évvel ezelőttig más szemlélet mentén történt, a csont betegségeként kezelték szemben az újabb eljárással, amelynél már a csonthártya betegség gyógyítása az elsődleges. 

Korábban ugyanis hiába távolították a beteg csontrészt, a műtét hosszú távon csak az esetek felében vezetett gyógyuláshoz. A betegek másik felénél ismét törések alakultak ki, a folyamat végül gyakran a végtag amputációjához vezetett – ismertette a kórképet dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika különleges végtagrekonstrukciókra specializálódó szakorvosa, aki a kezelés eredményesebb útjai után kutatva új technikát sajátított el a módszer kifejlesztője, az amerikai dr. Dror Paley által létrehozott floridai Paley-intézetben, valamint a szintén dr. Dror Paley által alapított, varsói székhelyű európai központban is. Ez az eljárás a kórkép megközelítésében tér el a korábbi terápiától – magyarázta az ortopéd sebész szakorvos.

Míg azelőtt a csont betegségeként kezeltük a területet, az amerikai ortopédsebész, dr. Dror Paley a csonthártya-elváltozásra fókuszálva dolgozta ki komplex műtéti módszerét. Ennek része, hogy a siker érdekében a csonthártyából sokkal nagyobb részt távolítanak el, mint az alatta lévő beteg csontnak megfelelő terület  – magyarázta az ortopédsebész specialista.

Az eltávolítandó rész méretének megállapítása a műtét előtti MR vizsgálattal történik. A csontot és a csonthártyát a csípőlapát csontjából és csonthártyájából pótolják, a beavatkozás egyszerre zajlik a két területen, két-két sebész dolgozik a csípőn és a lábszáron – magyarázta dr. Domos Gyula. A pótlást és a lábszár csontjait többféle implantátummal kapcsolják egymáshoz. Ezek egyike a csont belsejébe helyezett, teleszkópos növekedési velőűrszeg, amely képes a csont növekedésével együtt nyúlni. A dr. Dror Paley Egyesült Államokban kifejlesztett terápiáját elsajátító dr. Domos Gyula 2018 óta alkalmazza a procedúrát az Ortopédiai Klinikán az országban egyedülállóan, eddig 9 gyereket kezeltek az új módszerrel, ami ugrásszerűen, 50 százalékról 90 százalék fölé növeli a gyógyulási esélyeket, megőrzi a járásképességet, és eredményeként elmarad az amputáció.

A gyerekortopédiai műtétek között legbonyolultabbnak számító eljárás hazai alkalmazását a június elején a varsói székhelyű európai Paley- központ vezetőjének látogatása, az általa az Ortopédiai Klinikán elvégzett operáció még teljesebbé, kiterjedtebbé tette. Ahogy a klinika ortopédsebésze fogalmazott, a módszer tökéletesítése csupán szívességből Budapestre érkező dr. Tomasz Albrewczynski mutatott néhány olyan lépést, illetve mondott olyan tanácsokat, amelyek a hivatalos műtéti leírást is kiegészítették.

Noha a 2018 óta ezzel a technikával operált betegek is meggyógyultak, azonban a dr. Tomasz Albrewczynski által mutatott fogások tovább javítják a hosszútávú eredményességet – hangsúlyozta a specialista, kiemelve, hogy ilyen komplexitású beavatkozásra eddig nem került sor az országban, mint amelyet a lengyel kolléga egy 11 éves kisfiún elvégzett. A júniusi további két műtétet már ezen tapasztalatok birtokában hajtotta végre dr. Domos Gyula és a magyar team. Az ortopédsebész elmondta, a 11, 7 és 3 éves páciensek jól vannak, teljes gyógyulásuk azonban legalább féléves folyamat.

Dr. Tomasz Albrewczynski budapesti munkája egy szoros szakmai együttműködés kialakításának kezdete is a klinika és a szakmában csúcsintézménynek számító központ között, ami túl azon, hogy kiemelten fontos szakmai kapcsolat, jelentős lépés is az eddig csak külföldön elérhető, az országban máshol el nem végezhető, speciális végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás felé – tette hozzá dr. Domos Gyula.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Ortopédiai Klinika

Legolvasottabb cikkeink