• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatóhálózat a szív és érrendszer védelmére

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Alapkutatási hálózat Magyarország legszegényebb régiójában, az érbetegségek ellen.

Európai uniós támogatással hoznak létre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában „Vaszkuláris és kardiális kutatóhálózatot", ami integrálja a szakterület alapkutatást folytató csoportjait, mélyíti nemzetközi kapcsolataikat. A létrejövő széles kutatói és infrastrukturális bázis az ér- és szív eredetű halálozás csökkentésére, az életminőség javítására törekszik minden életperiódusban - tudatta az intézkmény.

A kutatóhálózat célja a Debreceni Egyetem ezen tudományos területén alapkutatást folytató csoportjaink szoros integrálása, nemzetközi kapcsolatunk mélyítése. A TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045 azonosító számú alapkutatási projektben a Gyermekgyógyászati Intézet, Belgyógyászati Intézet, Kardiológiai Intézet, Sebészeti Intézet, Klinikai Kutató Központ, Pathologiai Intézet, Gyógyszerhatástani Tanszék, Élettani Intézet, Szemklinika vesz részt. A projekt szakmai vezetője: Prof. Dr. Balla György akadémikus.

"A hálózat várható eredménye egy széles kutatói és infrastrukturális bázis, ami minden életperiódusban az ér- és szív eredetű halálozás csökkentésére, az életminőség javítására törekszik. A hosszú távú tudományos network fenntartását jelen és jövőbeni hazai- és nemzetközi együttműködéseink, pályázataink biztosíthatják, melyekkel az Európa Unió „Horizont 2020" keretprogramja irányába kívánunk haladni" - írta az egyetem.

"Hálózatunk az ér- és szívbetegségek mechanizmusában a hem- és hemproteinek stresszhatását, és az ellene hatékony védelmet nyújtó endogén, indukálható hemoxigenáz-ferritin rendszernek a szerepét fogja vizsgálni az újszülött kortól a felnőttkorig.
Külön figyelmet fordítunk a szívizom sejtjeire, a krónikus gyulladás erekre gyakorolt hatásaira és a tumorok érrendszerére. A szívkoszorúér-keringés, a XIII-as véralvadási faktor, az ioncsatornák a kardiovaszkuláris kutatásaink meghatározó területei. Az életminőség-mérés alapkutatás szintű felvállalásával nagy lépést kívánunk tenni a mérhetőség irányába ezen a területen is.

A gyógyszerhatástan és a biotechnológia centrális része kutatóhálózatunknak, hiszen végső célunk a prevenció és terápia szintjére emelni alapkutatási eredményeinket. Élelmiszereinknek számos gomba évmilliók óta része, vaskomplexáló vegyületeik az érbetegségek prevenciójának részesei lehetnek.

Kutatóhálózatunk vállalt feladta a kutatói utánpótlás nevelés. Egyetemistáink, Ph.D. hallgatóink, fiatal kutatóink a „Horizont 2020" időszakában beérett tudósok, sikeres pályázók lesznek. Ennek garanciája programunk akadémikusai, MTA doktoraink, neves külföldi tudós-közreműködőink.

Az „Új Széchenyi Terv" és az Európai Unió „Horizont 2020" keretprogram stratégiai céljaihoz számos ponton csatlakozunk.

Alapkutatási hálózatunkat Magyarország legszegényebb régiójában szervezzük, ahol az érbetegségek éppen a szegény családokat sújtják leginkább, és akik számára eredményeinket hasznosítani kötelességünk" - áll a beszáolóban.

Legolvasottabb cikkeink