• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

Regionális hírek 2019.10.01 Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

A hallgatóság különösen kíváncsi volt a defibrillátor használatára, a legtöbb kérdés ezzel kapcsolatban hangzott el.

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én este egy mentőautóval is megismerkedhettek az érdeklődők az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztési Központ aulájában. A kiállított mentőautó hű mása a mindennapokban használtaknak, így szimulálható a valódi életmentés és betegellátás - számolt be a rendezvényről az SZTE portálja.

Dr. Cserjés Andrea oxyologus szakorvos kalauzolta a hallgatóságot a mentés világába. Részletesen bemutatta a mentőautó felszerelését, a Lifepak használatát, amivel monitorozzák a beteget, így folyamatosan követhető a beteg vérnyomása, EKG görbéje, légzési tendenciája. A hallgatóság különösen kíváncsi volt a defibrillátor használatára, a legtöbb kérdés ezzel kapcsolatban hangzott el. Az érdeklődők nemcsak a betegmozgatásra és stabilizálásra alkalmas eszközöket ismerték meg hanem olyan érdekes és meglepő történeteket is, amelyek a valóságban megtörténtek.

Dr. Cserjés Andrea elmondta, hogy az orvosképzésben rendszeresen alkalmaznak szimulációs gyakorlatokat. Az orvostanhallgatók hasonló körülményekkel találkoznak, mint a való életben, így már felkészülten reagálnak az ismerős szituációra. – Nem az éles helyzetben kell, hogy először szembesüljenek a kritikus beteg ellátásának nehézségeivel. Nem mellesleg tét nélkül gyakorolhatnak, nem forog kockán emberi élet, ha hibát követnek el – fogalmazott. A szimuláció során olyan helyszíneket és szituációkat találnak ki, amiket úgy kell eljátszani, mintha ténylegesen mentőautóval vonulnának ki egy helyszínre. Az egyik bábu a helyszínen a feltalálás állapotában imitálja a beteget, a másik a már mentőautóba helyezett pácienst jelképezi. Ennek megfelelően kell az ellátást megkezdeniük a feltalálási helyen, majd a mentőautóban. A hospitális ellátás szimulálására egy másik teremben van lehetőség, ott a kórházi körülményeknek megfelelően kell kezelni a beteget. Ezt a magas hűségű számítógép-vezérelt beteg-szimulátor működése, esetbemutatással című előadáson mutatták be.

– A szituációs gyakorlatot úgy kell elképzelni, hogy van egy arra alkalmas bábu, aminek egy számítógépes program segítségével be lehet állítani a különböző fiziológiai paramétereit. Ekkor én vagyok a játékmester, én vagyok a magyar hangja a betegnek – mondta a doktornő. Hozzátette: a szimulációs babán gyakorolni lehet az újraélesztést, defibrillálást, légútbiztosítást és lélegeztetést.

Legolvasottabb cikkeink