• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kutatók éjszakája - Nyíregyházán és Zala megyében

Regionális hírek Frissítve 2021.09.22 Forrás: MTI
Kutatók éjszakája - Nyíregyházán és Zala megyében

Országszerte csaknem 50 város 112 intézménye több mint 2100 programot kínál pénteken és szombaton a Kutatók éjszakáján.

Mintegy harminc programon, tudományos és művészeti előadásokon, laborbemutatókon és kísérleteken vehetnek részt az érdeklődők pénteken a Kutatók éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen.

A délutáni megnyitót követően a fizikai és a kémiai előadások hallhatók, lesznek mikroszkópos vizsgálatok, laborkísérletek és a lézer működését is megismerhetik a látogatók. A műszaki és agrártudományi intézet épületében a mérnökképzésről és az erős paprika kutatásáról rendeznek eszmecserét, utóbbi meg is kóstolható.

Tartanak előadásokat az egyetemen az intelligens gokartról, a gyümölcsök szárításáról, repüléstechnikai bemutatót az interaktív szimulátoron, a géptan iránt érdeklődők pedig a környezetbarát gyártástechnológiákról és a modern hegesztési eljárásokról tájékozódhatnak. A testnevelési intézet előadótermeiben a mentőszolgálat munkatársai tartanak újraélesztési gyakorlatot, lesz startup-kisokos, de a szakemberek a partifecskék különös családi életéről is tartanak előadást.

Bemutatják emellett az impresszionizmust, az emberi és az állati csontok titkait, a matematika iránt érdeklődők pedig a 2D-s játékprogramozásról, a fraktálteniszről egyaránt hallhatnak információkat. Levezetésként egészségügyi szűréseket, illetve tájékozódási játékot tartanak az egyetem parkjában.

A legérdekesebb kutatásokat, legújabb fejlesztéseket és a leglátványosabb kísérleteket mutatják be Zala megyében a Kutatók éjszakáján. A felsőoktatási intézmények élő és online programokra, interaktív vetélkedőkre, esti "bagolytúrára", növényfajták bemutatójára is várják pénteken az érdeklődőket.

A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ látogatói ismereteket szerezhetnek a Porci-Berci elnevezésű gerincvédelmi prevenciós programról, valamint alvástanácsadáson és -tréningen is részt vehetnek. A divatdiétákkal kapcsolatos tévhitekről Liszli Erika testépítő bajnok tart majd előadást. A biomechanikai laborban a szakemberek állapotfelmérést, mozgásszervi analízist végeznek, a tornateremben gyógytornászok szerveznek női tornát. Az online kvízjátékba okostelefonnal lehet majd bekapcsolódni, a jó válaszokat ajándékkal jutalmazzák.

A PE (Pannon Egyetem) Zalaegerszegi Egyetemi Központjában a látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal kutatók munkájába. Az interaktív bemutatókon a 3D nyomtatást és az additív technikákat, valamint az intézet fejlesztésében megvalósított önjáró robot és az elektromos autó működését is megtekinthetik. Az érdeklődők az esti "bagolytúrán" bejárhatják a Zöld Kampusz Tanösvényt, míg a kvízjátékokba, valamint a könyvtári szabadulószoba rejtélyes világába online formában is bekapcsolódhatnak.       

A tervek szerint az egyetemi központ képzési programját a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ parkolójában, roadshow kamionon is bemutatják. A központ szimulációs termében a legújabb fejlesztéseket, a laborban a szkennelés és a 3D nyomtatás folyamatát tekinthetik meg a látogatók, a Széchenyi Egyetem műhelyében pedig a járművezetést támogató rendszerekről szerezhetnek ismereteket A legkisebb korosztályt a fogadótérben meglepetés programmal várják, a gyermekek az applikációval működtetett robotkutyával is "megismerkedhetnek".     

A PE Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban interaktív csapatjátékot szerveznek. A versenyzőknek tíz állomáson a turizmust, az informatikát és a kémiai kísérleteket érintő feladványokat kell megoldani, miközben megtekinthetik a robotkarokkal végzett kémiai kísérleteket és robotokkal is focizhatnak.     

Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus A épületében rendezett kiállításokon, kreatív foglalkozásokon a burgonya, az alma, a gyógy- és fűszernövény fajtákat, valamint a Georgikonon nemesített szőlőfajtákat lehet majd tanulmányozni. A látogatók az interaktív előadásokon a biotechnológiáról, a méhészetről, a madarak látásáról szerezhetnek ismereteket, emellett Itt van a kutya elesve - avagy miért járnak a kutyák terapeutához? címmel is elhangzik majd egy előadás. A Fenéki úton a halak csodálatos világát, az intenzív haltenyésztő rendszerek működését is bemutatják a szakemberek.

Országszerte csaknem 50 város 112 intézménye több mint 2100 programot kínál pénteken és szombaton a Kutatók éjszakáján.

Legolvasottabb cikkeink