• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatók éjszakája: programok Szegeden és Vásárhelyen

Regionális hírek Forrás: MTI

A programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, mert a helyszín - labor vagy előadóterem - korlátozott befogadóképességű.

Mintegy kétszázötven változatos és izgalmas tudományos program várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelyen pénteken, délutántól éjfélig a Kutatók éjszakáján - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
  
A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) egyre több fiatal kutató mutatja be szakterületét, és bár az események többsége a természettudományokhoz kapcsolódik, szó lesz az egészségtudományról, az irodalomról, a régészetről, a nyelvtudományokról, a művészetekről és a gazdaság világáról is.
   
Tartanak lézeres lövészetet, geoládakeresést, az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kápráztathatják el barátaikat lézershow-val otthon, és szerveznek előadást a tudatmódosító növényekről is. Aki szeretné, megismerheti a génsebészet tudományát, ragaszthat csontvázat, játszhat Lego-robotokkal, megnézhet egy 3D nyomtatót, ismerkedhet a bogárgyűjteménnyel, és hallhat meglepő tényeket a patkányokról.
   
A Tanulmányi és Információs Központ falára térképek kerülnek fényfestéssel, izgalmas történelmi előadásokat hallhat a közönség a pozsonyi csatától kezdve a keresztény milíciáig; tartanak előadást a cybertér veszélyeiről az adatvédelem fontosságát és a zsarolóprogramokat is bemutatva, és a városba érkezik egy fizikabusz is.
   
Irodalmi előadások hangzanak el írók naplói alapján, az egyetem oktatói bemutatják a szegedi ö-ző nyelvjárással és a pletykákkal kapcsolatos kutatásaikat, de a látogatók képet alkothatnak arról is, milyen volt a divat a népvándorlás korában.
   
Hódmezővásárhelyen az SZTE mezőgazdasági karán a látogatók a többi közt elsajátíthatják a dísznövény-szaporítás alapvető fogásait, valamint növény- és rovarismereti teszten tehetik próbára tudásukat.
   
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szegedi biotechnológiai központjában "munka" közben mutatják be az olajfaló baktériumokat és az áramtermelő mikrobákat.
   
Az MTA Szegedi Biológai Kutatóközpontjában a fénnyel készített és mozgatott mikrogépekkel, valamint az embert is érintő betegségek modellezési lehetőségeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az Országos Vérellátó Szolgálat szegedi központjában egy különleges utazáson kiderül, hogyan lesz a levett vérből életet mentő készítmény, de szó esik majd az őssejtdonációról és a szervdonációról is.
   
A programok közül néhány angol és német nyelvű.

Legolvasottabb cikkeink