• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lesz elég prevenciós teendő is Somogyban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

IV. Alapellátási és Járóbeteg-szakellátási Szimpózium - Alapellátási aktualitások 2016.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Somogy Megyei Egészség Fórum keretében 2016. április 7.-én „Alapellátási aktualitások 2016." címmel tartotta IV. Alapellátási és Járóbeteg-szakellátási Szimpóziumát. A rendezvényen 120 fő, felnőtt és gyermek háziorvos, fogorvos, szakmai szervezetek, kamarák, egészségügyi szakellátók képviselői, valamint a megyei,- járási népegészségügyi munkatársak vettek részt - számoltak be a szervezők.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos megnyitó előadásában az elmúlt év eredményei kapcsán beszámolt arról, hogy az emlőszűréseken megjelenők aránya 10 %-kal nőtt négy év alatt Somogyban. Az idei évben a nagyatádi járásban roma mintaprogram indul, azzal a céllal, hogy az érintett rétegekhez is minél több egészséggel kapcsolatos információ eljuthasson. A gyermekintézményi prevenció területén is aktív munka folyt, kiemelte a saját fejlesztésű Óvodai Kémiai Biztonsági Oktató Program megyei kiterjesztését, védjegy oltalom alá helyezését, továbbá, hogy jelenleg folyik a nemzetközi jogvédelem alá helyezése.

Dr. Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője a magyarországi szervezett, célzott népegészségügyi szűrések fejlesztéséről szóló előadásában rámutatott: a rosszindulatú daganatok a 15 év és 64 év közötti korosztályban a férfiak 35 százalékának, és nők 46 százalékának halálát okozzák. A nőknél az emlő-, a férfiaknál a tüdőrák vezeti a halálozási statisztikát, de Somogy, Zala és Vas megyékben egyre kedvezőtlenebb a helyzet a vastagbélrák terén is, főként a férfiak esetében.

Elmondta, hogy a jövő évtől indul a szervezett vastagbélrák szűrő program, és már a jövő héten megkezdődik a háziorvosok felkérése, mert az ő közreműködésükön alapul a szűrés.

A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Moizs Mariann előadásában a kaposvári onkológiai betegút modellt ismertette, melynek keretében tavaly november óta már 1631 beteget kezeltek.

Ennek jelentősége elsősorban abban áll, hogy az onkológiai beteg 30 napon belül onkoteam elé kerül, és két héten belül megkezdik a kezelését. Informatikai rendszer segíti a betegek nyilvántartását, szakdolgozókból álló csoport végzi az adminisztratív feladatokat és követi a beteg útját, az orvosi kapacitást felszabadítva a szakorvosi teendőkre. A főigazgató ismertette az alacsony dózisú CT-vel folytatott kutatási vizsgálataik eredményét is, reményét fejezve ki, hogy a népegészségügyi szűrőprogramba bekerül a daganatos halálozás fő okát adó tüdőrák e módszerrel való szűrése.

Chnupa Henrietta járási szakfelügyelő ápoló a körzeti közösségi ápolás gyakorlatáról és az ápolási dokumentáció vezetésének Somogy megyei szakfelügyeleti tapasztalatairól számolt be a hallgatóságnak, felhívva a figyelmet az e téren megnyilvánuló feladatokra. Dr. Varga Edit járványügyi osztályvezető előadásában a Somogy megyei járványügyi helyzet jellemzése keretében kitért, a területi és a kórházi fertőzések helyzetére és az elmúlt évben lezajlott, két viszonylag ritka járvány járványügyi jellemzőire. Szó esett az olimpiára utazók felkészítéséről is. Előadása végén az egészségügyi szolgáltatók gyakorlati munkájuk során alkalmazott informatikai rendszerekről kaptak fontos információkat.

A program zárásaként az érdeklődők megtekinthették a Kaposi Mór Oktató Kórház – uniós és hazai forrásból létrejött - európai színvonalú Északi tömbjét.