• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Letették a DE gyógyszerészeti kar új épületének alapkővét

Regionális hírek 2023.03.03 Forrás: Unideb.hu
Letették a DE gyógyszerészeti kar új épületének alapkővét

A középüzem és a gyógyszerészeti kar épülete kilencmilliárd forint pályázati forrásból épül fel a nemzeti oltóanyaggyár szomszédságában.

Letették a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épületének alapkövét. A Debreceni Egyetem legújabb létesítménye az intézmény Vezér utcai ipari parkjában kapott helyet. Az átadáson résztvevő innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár modellértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem oktatást és kutatás-fejlesztést összekapcsoló tevékenységét - számolt be az eseményről az egyetemi portál.

- A rendkívüli gazdasági körülmények ellenére is töretlen fejlődési pályán halad a Debreceni Egyetem. A tudásba komoly erőforrásokat tudunk befektetni annak érdekében, hogy az itt végző diákok olyan oklevéllel hagyják el intézményünket, amelyet a világon mindenütt elismernek – jelentette ki Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapkőletételen.

A kuratóriumi elnök szerint az új épületkomplexumban megvalósuló kutatás, fejlesztés és innováció révén az egyetem kutatói, hallgatói az ipari folyamatokat is megismerhetik. Hangsúlyozta: ez illeszkedik a DE azon törekvésébe, hogy Közép-Kelet Európában olyan egyedülálló ökoszisztémát hozzon létre, ahol az oktatás, kutatás, fejlesztés, illetve az ezekhez tartozó ipari infrastruktúra egyaránt megtalálható. A kormány az elmúlt években olyan környezetet alakított ki, amely ezen célok megvalósítását támogatja – tette hozzá kuratóriumi elnök.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja arról beszélt, hogy komoly és hatékony előkészítő munka előzte meg a Gyógyszerésztudományi Kar és Egészségipari Intézet elméleti, gyakorlati képzéseinek, valamint a gyógyszergyártó középüzemnek is megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító komplexum építését, mely a tervek szerint októberre elkészül.

Bácskay Ildikó, DE GYTK dékánhelyettese, az Egészségipari Intézet igazgatója kifejtette: az új létesítmény lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy a gyógyszergyártás teljes vertikumát egy helyen ismerjék meg. Az órákon tanultakat a gyógyszertechnológiai laborokban kipróbálhatják, majd a kutatás-fejlesztési tevékenység eredményét le is tudják gyártani a középüzemben – sorolta a dékánhelyettes.

– Biztos vagyok abban, hogy a felsőoktatás és a gyógyszeripar ilyen együttműködése nemcsak a Debreceni Egyetemnek, hanem a régiónak és az egész nemzetnek sikert hoz – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációs és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hankó Balázs elmondta: a kormány az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a felsőoktatás átalakítása, dinamizációja terén.

A mintegy 9 milliárd forintból megvalósuló Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épülete a tervek szerint októberre készül el. A komplexum két fő részből áll össze. A 4400 négyzetméteres oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Dékáni Hivatalának és tanszékeinek ad majd otthont. A két nagy előadótermet és a négy szemináriumi termet, irodák és hallgatóbarát terek fogják közre. Ott alakítják ki a gyakorlati képzéshez és az oktató-kutató tevékenységhez szükséges laboratóriumokat is, valamint itt kap helyet az Egészségipari Intézet.

Az épület üzemi szárnyában, csaknem 2300 négyzetméteren a középüzemet helyezik el, amely funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők gyártóhelye lesz, de egészségipari kutatásokat is fognak itt végezni. A kutató és fejlesztő laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik törzskönyvezhető gyógyszerkészítmények létrehozására. A központban nemcsak az egyetem saját projektjeit valósítják meg, hanem hazánkban egyedülálló módon az intézmény által létrehozott egészségipari klaszterhez csatlakozott ipari partnerek számára szintén biztosítanak kutatási és gyártási lehetőséget. További részletek a beszámolóban. (Fotó: unideb.hu)

Legolvasottabb cikkeink