• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Lezárult az IRONHEART projekt Debrecenben

Regionális hírek 2021.06.29 Forrás: Weborvos
Lezárult az IRONHEART projekt Debrecenben

A Debreceni Egyetem IRONHEART-kutatócsoportja új molekulát fedezett fel, amelyből gyógyszer készülhet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Befejezte négyéves programját a Debreceni Egyetemen az Európai Unió támogatásával működő IRONHEART kutatócsoport és hálóza. A program a betegek szolgálata mellett a fiatal kutatók hivatásának elindítását, gondozását tűzte ki célul, valamint az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárását. 11 kutatócsoport alkotta az IRONHEART konzorciumot, két akadémikus, kilenc MTA doktora irányította az alprogramokat. A program 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, a GINOP-2.3.2-15-2016-00043 jelű pályázat keretében valósult meg - tudatta közleményben az intézmény.

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedés minden életperiódust tekintve vezető haláloki tényező, valamint az életminőség romlása tekintetében is az egyik legfontosabb rizikófaktor. Sajnos világviszonylatban sem jobb a helyzet. Például a központi idegrendszert tekintve az agyvérzés, a stroke a harmadik vezető halálok. Ezek a drámai adatok inspiráltak bennünket arra, hogy mind a megelőzés, mind a kezelés területén új utakat keressünk. Az útkeresés eszközei az alapkutatások, a transzlációs medicina, az alkalmazott kutatások, a klinikai tanulmányok és a gyógyszeripar minden lehetőségét megjelenítik. Két példával szemléltethető leginkább a még feltáratlan terület. Az egyik hogy a világ egyáltalán nem rendelkezik az erek meszesedését gátló, a folyamatot visszafordító gyógyszerrel. Hasonlóképpen nincsen gyógyszerünk olyan szívelégtelenségben, ahol a zavar alapja a szívizom diasztoléjának, elernyedésének betegsége.

A program indításakor tudtuk, hogy nagyon fontos eredményekre jutunk, azonban csak reméltük, hogy új gyógyszer molekulára találunk. Az IRONHEART csoportunk megtapasztalta, hogy egy molekula hogyan válik hálózatunk értékévé, hogyan lesz belőle gyógyszerjelölt, milyen alapkutatási sajátosságokkal rendelkezik, majd pedig állatkísérletek és pre-klinikai vizsgálatok után megérkezik a klinikai vizsgálatokhoz. Ez az ajándék hatalmas élmény nem csupán IRONHEART programunk kutatói számára, hanem hatalmas érték a Debreceni Egyetem és a kardiovaszkuláris tudomány számára is. E gyógyszermolekula a BGP-15, hidroxámsav származék már klinikai humánvizsgálatok alapján is biztonságosnak mutatkozik diasztolés diszfunkció, kardiális aritmiák kezelésében, és hatékonynak találtuk érelmeszesedés gátlására is. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen rövid idő alatt hálózatunk e különleges farmakont humán vizsgálatokban meggyőző pozitív eredménnyel alkalmazhatta - írták.

A program különlegessége, hogy Magyarország térképére egy nemzetközi vonatkozásban is kiemelkedő kardiovaszkuláris kutatóhálózatot illeszkedett, mely túl fogja élni az elmúlt négyéves Uniós támogatással működő időszakot, mivel erre a résztvevők ígéretet tettek. Ezzel kutatóhálózatunk a Debreceni Egyetemre hozta az ér- és szívbetegségek egyik nemzetközi központját. A program komplexitására utal, hogy a koraszülöttek érbetegségeitől kiindulva lefedi az idős, nagyon súlyos beteg emberek gondjait is. Ezt jól szemlélteti, hogy bizonyos betegségek, így például krónikus vesebetegek érrendszere annyit öregszik egy év alatt, mint a nem vesebetegek erei tíz év alatt. Nephrológiai, belgyógyászati munkánk ezen betegek számára is reményt, jobb életminőséget fog hozni.

Hasonlóképpen kiemelendő az agy ereinek vizsgálata, ahol igazoltuk, hogy az időben történt véralvadék feloldása a stroke-t elszenvedő betegekben egészséges életév nyereséget hoz. A kardiológiai alapkutatás molekuláris szinten tett megfigyeléseket a titin óriásfehérjéről, mely alapja lehet újabb terápiás fejlesztéseink sikerének. A Covid-19 pandémia sajnos krónikus kardiovaszkuláris szövődményeket okozott, az ACE-2 receptor ebben szerepet játszik, itt is találtunk potenciális farmakon támadási pontokat. Az ér- és a szívizom alkalmazkodni képes, mely folyamatok erősítése életet, életminőséget ajándékoz a betegeknek. Sajnos az emberi daganatok érrendszere agresszív módon segíti a daganatok fejlődését, az áttétek kialakulását, ezért része az onkológia, mint az IRONHEART program egyik alprogramja a hálózatunknak. Itt éppen fordított a feladat, el kell pusztítanunk a daganatot tápláló ereket, gátolni az érfejlődést.

A négyéves program modern laboratóriumi metodiákat alkotott, amit közkinccsé kívántunk tenni. Ezt a feladatot a Laboratóriumi Medicina csoport tökéletesen oldotta meg, és még rengeteg munka áll előttük, hogy a sok érték a mindennapi rutin diagnosztika szintjére emelkedjen.

A WHO statisztika szerint a szív- és érbetegségek a világon első-második helyen állnak, hazánkban azonban rosszabb a helyzet. Az évente elveszített 130 ezer honfitársunkból 64.700 szív- és érbetegségben hal meg. Projektünk azért egyedülálló, mert az alapkutatást klinikai vizsgálatokkal együtt végezve elemezte ennek a súlyos helyzetnek az összefüggéseit. Azért is különleges, mert az országban egyedülálló módon programjaink földrajzilag egymás mellett, közvetlen közelségben működtek, és az elméleti intézetek, klinikák így együtt dolgozhattak.

Az IRONHEART program minden vállalt célkitűzéseit túlszárnyalta. Több mint 130 kutatónak adtunk lehetőséget, több mint 100 nemzetközi, nagyon magas minőségű tudományos dolgozat született. A PhD fokozatszerzés nagyon sikeres volt. Nagy kihívásunk volt a kutatói utánpótlás nevelése, megbecsülése. Ezért mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben részt vettünk, és a kiemelkedő szorgalommal rendelkező fiatal kutatókat egyetemünkön tovább foglalkoztatjuk, és biztosítjuk számukra a kutatói életpálya modellt.

Kutatóhálózatunk vezetése nevében megköszönjük az elmúlt négy év csodálatos és eredményes munkáját, azt hogy a fiatal kutatók Debrecenben képzelik és tervezik hivatásuk folytatását, és különösképpen azt, hogy az IRONHEART program egy gyógyszermolekulával gazdagította a tudományt egy olyan területen, ahol még hatékony gyógyszerjelölttel sem rendelkezik az emberiség - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink