• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ma megérkeznek a vakcinaszállítmányok az oltópontot adó kórházakba

Regionális hírek Frissítve 2020.12.30 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Ma megérkeznek a vakcinaszállítmányok az oltópontot adó kórházakba

Az NNK megrendelése alapján, folyamatosan szállítja Magyarországra a Pfizer a koronavírus-vakcinát, a jövő héten újabb szállítmány várható.

Szerdán, néhány perccel negyed 11 után megérkezett a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba - jelentette az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója. Az M1 közlése szerint háromezer vakcina érkezett a kórházba.

A tudósítás szerint nemcsak a győri kórház dolgozóit oltják majd a kórházban, hanem a soproni, mosonmagyaróvári kórházak orvosait, egészségügyi dolgozóit is. (A nyitóképen győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt katonák viszik 2020. december 30-án. MTI/Krizsán Csaba)

A műsorban elhangzott az is, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a kezdetektől kijelölt Covid-ellátóhely.

Megérkezett a vakcinaszállítmány a budapesti Szent János Kórházba
Megérkezett a budapesti Szent János Kórházba 3000 vakcina szerda délelőtt - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. Az oltóanyagot egy megfelelően hűtött, ellenőrzött és biztosított helyiségben tárolják - közölte.

Az oltás csütörtökön kezdődhet két oltóponton a kórház területén, majd két további helyszínen a környéken. Elsősorban a frontvonalban, a Covid-osztályon dolgozókat oltják. A kórház főigazgatója azt kérte, hogy minél többen jelentkezzenek, mert ez a leghatékonyabb módja a védekezésnek - mondta a tudósító.

Aki jelentkezik az oltásra, annak nyilatkoznia kell, hogy önként adatja be, majd orvosi vizsgálaton vesz részt, többek között az esetleges allergiáról kell nyilatkoznia. Ha minden rendben van, beoltják a jelentkezőt, majd félórás megfigyelés következik, hogy semmilyen komplikáció ne léphessen fel - ismertette.

A következő 7-10 napban a János kórház dolgozói közül mindenkit be tudnak oltani, aki jelentkezik - tette hozzá.

Hirschberg Andor főigazgató-helyettes és Palotás Mónika főgyógyszerész kipakolja az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát az egészségügyi intézményben a főváros XII. kerületében 2020. december 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Újabb négy kórházba érkezett vakcinaszállítmány
Vakcinaszállítmány érkezett szerda délelőtt újabb négy kórházba. Budapesten a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházába, a Semmelweis Egyetemre, Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba és Tatabányán a Szent Borbála Kórházba - jelentették az M1 aktuális csatorna tudósítói a helyszínekről a déli híradóban.

A Semmelweis Egyetemre 5000 adag vakcina érkezett, onnan folyamatosan szállítják az oltópontokra, a tervek szerint szerdán 350 embert oltanak be - mondta a tudósító.

A Honvédkórházba is 5000 vakcina érkezett, hat oltópontot alakítottak ki és folyamatos az oltás az intézményben - mondta a tudósító.

Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba 3000 vakcina érkezett. Egy utcai kapcsolattal rendelkező oltópontot alakítottak ki, hogy a jelentkezőknek ne kelljen a kórház épületén keresztül menniük. Csütörtökön indul az oltás - mondta a tudósító.

Tatabányán a Szent Borbála Kórházba 1950 oltóanyag érkezett, csütörtökön kezdődik az oltás - mondta a tudósító.

Elhangzott az is, hogy először az egészségügy frontvonalában dolgozók kaphatják meg az oltást. Aki jelentkezik, annak nyilatkoznia kell, hogy önként adatja be, azután orvosi vizsgálaton vesz részt, az oltás után pedig félórás megfigyelés következik.

Szerdán délelőtt hat kórházba érkezett meg a vakcina: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, Budapesten az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházba, a Semmelweis Egyetemre, továbbá Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba és Tatabányán a Szent Borbála Kórházba.

A Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertárába érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolja egy orvos 2020. december 30-án. MTI/Balogh Zoltán

További négy vidéki kórházba érkezett vakcinaszállítmány
Az eddigiek mellett további négy vidéki kórházba érkezett vakcinaszállítmány szerdán dél körül: Kaposvárra a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba, Miskolcra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba, Székesfehérvárra a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, valamint Balassagyarmatra a Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézetbe - jelentették az M1 aktuális csatorna híradójában tudósítók a helyszínről.

A kaposvári kórház gyógyszertárába 2000 adag koronavírus elleni vakcina érkezett, ami 1000 kórházi dolgozó oltására elegendő. A vakcinát speciális hűtőberendezésben mínusz 80 Celsius-fokon tárolják.

Az oltások beadását csütörtökön kezdik meg. Első körben a "frontvonalban" dolgozókat oltják majd be, így a sürgősségi betegellátó centrum, az infektológia és az intenzív osztály dolgozói kapják meg az oltást - hangzott el.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba 5000 adag oltóanyag érkezett, ez 2500 kórházi dolgozó beoltását teszi lehetővé.

Mint a tudósításban a kórház főgyógyszerészének tájékoztatására hivatkozva elhangzott, a napokban kezdik meg az oltások beadását, amit 30 perces orvosi megfigyelés követ.

Szabó Anita főgyógyszerész kiveszi a szárazjégből a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcináit a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2020. december 30-án. MTI/Soós Lajos

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Bucsi László a híradóban elmondta, azonnal elkezdték az oltást, elsőként itt is a frontvonalban dolgozókat oltják be. Néhány nap alatt szeretnék ugyanakkor az összes dolgozót, körülbelül ezer embert beoltani.

Bucsi László szólt arról is, hogy az ígéretek szerint a jövő héten ugyanennyi adag vakcinát kapnak. Emlékeztetett arra is, hogy a vakcinából mindenkinek két adagot kell kapnia a védettséghez, és az első oltás után 21 nappal adható be a második.

Közölte azt is, hogy a dunaújvárosi kórház dolgozóit is Székesfehérváron oltják majd be.

A főigazgató kijelentette: meggyőződése, ha ilyen ütemben halad az oltás, nyár elejére megállítható a világjárvány.

A Dr. Kenessey Albert kórház főigazgatója, Szabó Géza közölte, 1950 adag vakcina érkezett hozzájuk. Az oltások beadását csütörtök reggel kezdik el.

Szabó Géza megnyugtatónak nevezte az oltóanyag megérkezését. "Ez jelenti számunkra a biztonságot" - mondta.

Kipakolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát egy kisteherautóból a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, Kecskeméten. MTI/Ujvári Sándor.

A pécsi, a nyíregyházi és a szegedi kórházba is megérkezett a vakcinaszállítmány

További vidéki kórházakba - Pécsre, Nyíregyházára és Szegedre - is megérkezett a koronavírus elleni vakcinaszállítmány szerdán kora délután - jelentették az M1 aktuális csatorna Híradójában a tudósítók a helyszínekről.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke azt mondta: csaknem 5000 adag vakcina érkezett hozzájuk, ez mintegy 2500 egészségügyi dolgozó beoltására elég. Első körben a sürgősségi betegellátás, a koronavírus-ellátó központ, az intenzív terápiás intézet dolgozóit oltják be, majd a többi klinikai egység, a megye többi kórházának dolgozói és a rendelőintézetekben dolgozók, ezután pedig az alapellátásban dolgozók következnek.

A most érkezett vakcinákkal csütörtökön kezdik az oltásokat, majd három hét múlva adják be a második adagot. Sebestyén Andor úgy vélekedett, az egészségügyi dolgozók után, tavasszal kerülhet sorra a szervezett lakossági oltás. Az egészségügyi dolgozókat és a lakosságot is arra kérte, hogy jelentkezzenek a védőoltásra.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban már zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, mivel oda már múlt szombaton is érkezett vakcinaszállítmány. Most 3900 adag oltóanyagot vittek a szabolcsi megyeszékhelyre.

Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Kórház főigazgató-helyettese kiemelte: azt tapasztalja, hogy az egészségügyi dolgozók körében nő az oltási hajlandóság. Második körben is az egészségügyi dolgozókat, továbbá az alapellátásban dolgozókat, a védőnőket, az Országos Mentőszolgálat és a megyei kormányhivatalok járványügyi munkatársait oltják be - közölte.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba érkezett szállítmányból csütörtökön kezdik meg 2500 ember, az intenzív és Covid-osztályon dolgozók, valamint a mentőszolgálat munkatársainak beoltását. A tervek szerint egy nap nagyjából 100 embert oltanak be - közölte a helyszínen az M1 tudósítója. Tájékoztatása szerint a klinikai központ elnöke azt hangsúlyozta: mindenkinek a saját érdeke és a társadalom érdeke is, hogy beadassák a védőoltást.

Orvosok viszik a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát egy kisteherautóból a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ udvarán (Honvédkórház) a főváros XIII. kerületében. MTI/Mohai Balázs.

Kozma Ádám főgyógyszerész kiveszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát a hűtőládából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban Miskolcon. MTI/Vajda János.

Kicsomagolják a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát a Pécsi Tudományegyetem Klinikai központjában. MTI/Sóki Tamás.

 A jövő héten újabb szállítmány várható

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megrendelése alapján, folyamatosan szállítja Magyarországra a Pfizer a koronavírus-vakcinát, a jövő héten újabb szállítmány várható - közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Vereckei Péter elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án pedig meg is érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, amelyet öt oltópontra vittek.

Hozzátette: december 30-án további 21 oltópont számára is megérkezett a szállítmány, összesen 70 ezer vakcina, amely 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő. Hozzátette: partnerükkel, a UPS-szel a 21, kormány által kijelölt oltási pontra szerdán eljuttatják az oltóanyagot.

Jelezte: a következő héten újabb szállítmány érkezése várható.

Szólt arról is, hogy a Pfizer-BioNTech 2020-ban 50 millió adag, 2021-ben 1,3 milliárd vakcinát fog szállítani világszerte. Az oltás mellékhatásai elmondása szerint zömmel enyhék, a beadás helyén jelentkeznek. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán délelőtt sajtóközleményben tudatta, hogy "a globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészlet a kormányzati szállítási megállapodások alapján kerül kiosztásra, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek".

Mint írták, ez az első olyan vakcina, amelyet nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztettek ki, és kevesebb mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben. Az Európai Bizottság 2020-2021-re 200 millió adag vakcinát kötött le, és a szerződésben szereplő opcionális, 100 millió adag oltóanyag lehívása is megtörtént kedden - tették hozzá.

Legolvasottabb cikkeink