• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már dolgoznak Szegeden a nemzetközi projekt kutatói

Regionális hírek 2019.06.03 Forrás: Weborvos
Már dolgoznak Szegeden a nemzetközi projekt kutatói

A nemzetközi projekt első hat kutatócsoportja májusban már megkezdte a munkáját.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetemen az a hat kutatócsoport, amely májusban kezdte meg munkáját a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine - HCEMM) támogatásával. A nemzetközi projekt első hat kutatócsoportja a szív-, érrendszeri- és anyagcsere-betegségek, a gyulladásos és immunbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések területén kezdte meg munkáját - tudósított az egyetem hírportálja.

A szegedi központtal létrejövő, kiválóság-alapú kutató- és szolgáltató központ fő tevékenysége népbetegségek okainak, gyógyításának, diagnosztikájának és prevenciójának kutatása. A kiválósági központ létrehozásának költségvetése 2024-ig 15 milliárd forint, amely az eddigi legmagasabb összegű, magyar koordinációban elnyert Horizont 2020 támogatásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kormányhatározat alapján nyújtott hozzájárulásokból, pályázati forrásokból és a részt vevő intézmények – Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Biológiai Központ, European Molecular Biology Laboratory (EMBL) – saját felajánlásaiból áll össze.

Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese azt emelte ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folyó közel 100 éves orvostudományi tevékenység szervesen kapcsolódik a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ azon törekvéséhez, amely a népbetegségek megértését, gyógyítását tűzte ki célul. Az SZTE kutatóközössége évtizedek óta szoros kapcsolatban dolgozik a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal, így kézenfekvő volt, hogy a pályázatot kizárólag az SZBK-val és az ország vezető kutatóhelyével, a Semmelweis Egyetemmel közösen adták be.

– Az SZTE területén egy magas technikai színvonalat képviselő, sejtszintű vizsgálatok elvégzésre alkalmas infrastruktúrát alakítottunk ki, amelybe egy modernebb elektromikroszkóp is helyet kapott. Remélhetőleg szeptembertől újabb SZTE-s kutatócsoportok csatlakozhatnak a HCEMM projekthez, ezzel is javítva az egyetem hazai és nemzetközi láthatóságát, a rangsorokban elfoglalt helyezéseit – fogalmazott az SZTE rektorhelyettese.

– A nyertes munkacsoportok kiválasztása során a legfontosabb szempont a nemzetközi szintű tudományos kiválóság, amelynek alapját nemcsak a tudományos eredmények jelentik, hanem azok társadalmi és gazdasági hasznosulása is. Az elsősorban gyulladásos és immunbetegségekkel, szív-, érrendszeri és anyagcsere betegségekkel, valamint daganatos megbetegedésekkel foglalkozó kutatócsoportok a jelentős anyagi támogatás mellett az EMBL partnerségi programjában is részt vesznek. Az EMBL az élettudománnyal foglalkozó legjobb 5 kutatóintézetek egyike a világon, és mint ilyen, egyedülállóan kiterjedt kutatói hálózattal rendelkezik, és sikeresen von be ipari és pályázati forrásokat – tájékoztatott Bíró Tamás, a HCEMM igazgatója. Hozzátette: a központ 2024-ig a tervek szerint 30 kutatócsoportot fogad be, senior és junior kutatókat egyaránt. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink