• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már Dunaújvárosban is visszanyerheti a látását!

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A vitrectomia bevezetésének köszönhetően a dunaújvárosi kórház betegeinek látásgondjait tudják gyógyítani.

Eddig évente akár kilencven beteget is más intézménybe kellett küldeni a műtéti lehetőségek és hozzájuk szükséges speciális berendezések híján a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Kht. szemészeti osztályáról. Azonban a saját beruházásban végzett, jelentős műszerfejlesztésnek köszönhetően az országban élenjárók között nyílt lehetőség vitrectomia (üvegtest) műtétek elvégzésére az osztályon.

Az ideghártya leválás, valamint az éleslátás helyének betegségében szenvedők egy részének adhat gyógyulást, de legalább javulást a vitrectomia, amelyet külföldön 1971-ben vezettek be, és folyamatos fejlődése számos korábban kezelhetetlen betegséget tett műtéti úton gyógyíthatóvá. Az elmúlt harminc év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a technika. A beavatkozás során a szem belsejében, elsősorban az üvegtestben és a retinában lévő patológiás folyamatok műtéti gyógyítása vált lehetővé, és lett egyre népszerűbbé a módszer.

Dunaújvárosban az első két műtétet március 27-én végezte dr. Sebestyén Margit, a szemészet osztályvezető főorvosa. A páciensek egyike cukorbeteg, s ezzel összefüggő bevérzés miatt már fél éve nem látott, a másik betegnek pedig foltlátása volt a látómező közepén. Mindketten a zavartalan gyógyulást követően haza is mehettek, s azóta újabb betegek látásproblémáját tudták orvosolni az új műtéti eljárás bevezetésének köszönhetően. Dr. Sebestyén Margit öt évvel ezelőtt még a korábbi munkahelyén, a budapesti Mária utcai Szemklinikán számos ilyen beavatkozást hajtott végre, és legfontosabb szakmai terve az volt, hogy Dunaújvárosban is továbbléphessen osztálya a vitreoretinális sebészet irányába.

A vitrectomiát jelenleg tizenöt kórházban (ebből négy szemészeti klinika) végzik az országban, tehát ilyen lehetőséggel még a megyei egészségügyi intézményeknek is csak egy része rendelkezik.

Az új műtéti eljáráshoz szükséges speciális berendezések nemrégiben érkeztek meg a kórházba. Az alapeszköz a vitrectomiás készülék, amellyel 0,6 milliméteres nyílásokat ejtve három helyen hatolnak be az üvegtestbe. A készülékhez tartozik egy optikai rendszer, amelyet a műtét során használt mikroszkópra szerelnek. A műtétekhez továbbá egy speciális világító rendszert, valamint lézert használnak, valamint kézi eszközöket, amelyek 0,6 milliméteres vastagságúak.

A harmincmillió forintos műszerfejlesztést önerőből valósította meg a kórház, amely működési költségeiből teremtette elő a szükséges forrásokat – tájékoztatta a Weborvost dr. Máté-Kasza László főigazgató, hozzátéve: azért vállalták a fejlesztést, mert a kórház egyik húzóágazata a szemészet.

A műtétek elvégzése azért fontos a betegek számára, mert anélkül nem várható a látásélesség javulására. A beavatkozás helyi vagy általános (altatás) érzéstelenítésben történik, és a mikroszkóp alatt végzett műtét során a szemgolyót a szaruhártya mögött néhány milliméterrel ejtett kis sebeken keresztül nyitják meg, s ezeken keresztül vezetik be a finom műszereket, melyekkel az üvegtestet, az üvegtesti borússágokat, kötőszövetes hegeket, kötegeket, lemezeket, idegentestet eltávolítják.

Legolvasottabb cikkeink