• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Már működik a modern neuronavigációs rendszer Debrecenben

Regionális hírek 2022.11.07 Forrás: Weborvos
Már működik a modern neuronavigációs rendszer Debrecenben

Új szabályok és technológiák bevezetése a központi idegrendszeri betegségek sebészeti kezelésére a határon túli régiókban.

A Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján megkezdete működését a HUSKROUA/1901/8.2/0074 azonosító számú Projekt keretében beszerzésre került modern neuronavigációs rendszer - tudatta közleményben az intézmény.

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére vonatkozóan a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében.

Jelen projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri betegségek kezelésének területén. Így a pályázatnak köszönhetően került beszerzésre és üzembe helyezésre egy új neuronavigációs rendszer, amely a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján a múlt hónapban megkezdte működését.

A projekt megvalósítása során továbbá a Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem projekttel érintett munkatársai egy olyan szakmai kiadványt állítottak össze, amelyben az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalataikat mutatják be. Így többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedő betegek műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmányt. A dokumentum sokszorosításra került - írták.

További információk az ENI Határon Átnyúló Együttműködési Programról https://huskroua-cbc.eu/ oldalon, a projektről a https://kancellaria.palyazatok.unideb.hu/hu/uj-szabalyok-es-technologiak-bevezetese-kozponti-idegrendszeri-betegsegek-sebeszeti-kezelesere oldalon érhetőek el.

Legolvasottabb cikkeink