• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Margit Kórház: vége a hat éves küzdelemnek

Regionális hírek Forrás: MTI - ÖS

A III. kerület vezetése üdvözli a Margit Kórház önállóságáról hozott kormányzati döntést.

Véget ér Óbuda-Békásmegyer vezetésének 2006 óta folytatott küzdelme a Szent Margit Kórház függetlenségének visszanyerésért. Bús Balázs polgármester köszönetét fejezi ki a főpolgármesternek, hogy felkarolta a III. kerület és az észak-budai agglomerációt érintő ügyet. Az egészségügyi államtitkárság megtette a szükséges lépéseket a leválás érdekében, így a III. kerület és az agglomeráció fekvő-beteg ellátását újra a korábban, több mint ötszáz ággyal működő Szent Margit Kórház végzi - reagált a döntésre az önkormányzat közleményben.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere 2006 óta minden fórumot megragadva figyelmeztetett a Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter nevéhez fűződő, 2007 áprilisától hatályos struktúraátalakítás következményeire. 2007-ben a Fővárosi Közgyűlés, illetve az akkori vezetés nem foglakozott érdemben azzal, hogy a III. kerületi lakosság egészségügyi ellátásának színvonala kerül veszélybe a betegellátás átszervezésével. A kerületi erőfeszítések nyomán 2008-ban az Alkotmánybíróság alkotmányellenessé minősítette és megsemmisítette az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény több rendelkezését, de a fővárosi illetékesek halogató magatartása miatt az önállóság kérdése nem rendeződött.

2010-ben levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, aki korábbi III. kerületi polgármesterként ismerte a kerület és az agglomeráció problémáit, valamint, aki szintén kifogásolta a 2007-es döntést. A főpolgármester felkarolta a kerület, illetve az egész észak-budai agglomeráció szakellátását érintő ügyet. 2012-ben az új egészségügyi struktúra megfogalmazása után Bús Balázs parlamenti interpellációjára az egészségügyi államtitkár pozitív választ adott: "Úgy kaptuk meg az intézményeket, hogy nem került leválasztásra még az önálló Margit Kórház, de ezt a lehető legrövidebb időn belül meg fogjuk tenni." - mondta dr. Szócska Miklós.

A csaknem hat éves harc lezárása, a hibás egészségügyi átszervezést célzó döntés jóvátétele, közel 200 ezer ember megfelelő színvonalon történő egészségügyi ellátásának megoldását jelenti, amiért köszönet illeti a kormányzatot és a Fővárosi Önkormányzatot.