• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Másképp próbálkoznak a drogmegelőzéssel

Regionális hírek Forrás: MTI

A józsefvárosi kábítószerügyi egyeztető fórum paradigmaváltást ígér a drogellenes küzdelemben

Három pilléren alapuló drogellenes stratégia végrehajtását tűzte ki célul a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) - mondta a szervezet elnöke pénteken Budapesten. Ferencz Orsolya a sajtótájékoztatón közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyására váró stratégia célja, hogy segítse a drogbetegeket a gyógyulásban, megelőzze, hogy az emberek terjesztőkkel találkozzanak, a drogkereskedők elfogását pedig rendvédelmi kérdésnek tekinti. Ennek megfelelően a szervezet három munkacsoportot alakított: az egyik egészségügyi, a másik rendvédelmi, a harmadik prevenciós tevékenységgel foglalkozik - tette hozzá.

Utalt arra, hogy a korábban a fórum vezetésével is megbízott Kékpont Alapítvány nem működtette megfelelően a szervezetet, tűcsere helyett tűosztást folytatott és az agglomerációból is bevonzotta a kábítószer-fogyasztókat. Az alapítványhoz a kiadott tűk 70-80 százaléka nem került vissza, a szervezet pedig nem irányította a gyógyulás irányába a fogyasztókat - jelentette ki a KEF elnöke, kitérve arra is, hogy a tűcserét az önkormányzattal kötött megállapodás után az alapítvány szüntette meg, és nem a helyhatóság. Megjegyezte azt is, hogy hasonló problémák és lakossági panaszok miatt azóta a XIII. kerületi tűcsereprogram is megszűnt.

Ferencz Orsolya tájékoztatása szerint a józsefvárosi fórumnak jelenleg 35 tagja van, köztük számos civil szervezet, egészségügyi és hatósági szakember, akik ellenszolgáltatás nélkül végzik feladatukat.
Arra utalva, hogy újságírók az ülések jegyzőkönyvét kérték számon a KEF-en, kiemelte: a fórum szakmai háttérmunkacsoport, amely döntés-előkészítő szerepet tölt be, médiahecckampány nélkül szeretnék folytatni munkájukat. Tagjaik nem közszereplők, semmilyen közpénz felett nem diszponálnak, a közérdekű adatszolgáltatásra vonatkozó törvény pedig nem vonatkozik jegyzőkönyveikre - sorolta, hozzátéve: döntéseik azonban hozzáférhetőek.

Ujhelyi Eszter, a KEF szakmai társelnöke egyebek mellett arról számolt be, hogy iskolai prevenciós programokat - például pedagógusképzést - indítanak, ezek során 3 éves kortól a középiskolásokig elérik a kerületi fiatalokat. Hozzátette: az önkormányzat támogatási szerződést köt az Emberbarát Alapítvánnyal, annak értelmében a kerület bizonyos ágyszámot biztosít drogbetegek kezelésére.

Ujhelyi Eszter egyúttal rémhírkeltésnek nevezte az "AIDS-robbanásra" vonatkozó aggályokat, jelezve, hogy tavaly egyetlen HIV-fertőzöttet regisztráltak, aki intravénás drogfogyasztó, s a hepatitis-betegek között sem magasabb az arányuk 20-25 százaléknál.