• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tehetséges hallgatók konferenciája Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Tizenöt évvel ezelőtt hazánkban elsőként itt indult komplex tehetséggondozó program.

- Az egyetemnek és az oktatásnak kezdettől fogva elsődleges feladata a tehetségek kibontakoztatásához szükséges környezet megteremtése. Emellett lényeges, hogy a hallgatók az itt kapott ismereteket mások számára is közvetítsék, és az őket körülvevőket meggyőzzék. Ennek eszköze, hogy a diákok beszélgessenek, mutassák be egymásnak kutatásaikat, hiszen ők a jövő tudósai – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Csernoch László tudományos rektorhelyettes a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának (DETEP) pénteki konferenciáját, melyen 80 hallgató hat tudományterületen hét szekcióban számol be a saját kutatási területén elért eredményeiről - tudósított az intézmény honlapja.

- A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja, a DETEP 2001-ben úttörőként indult el hazánkban, és még ma is etalonként szolgál más egyetemek tehetséggondozó programjai számára. A hallgatók a tudományos diákkörökben és a szakkollégiumokban a DETEP létrejötte előtt is segítséget kaptak tehetségük fejlesztéséhez, ám a program például a tutori rendszer létrehozásával más típusú támogatást is nyújt a diákoknak – emelte ki a konferencia sajtótájékoztatóján Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke, aki a program induláskor a Bölcsészettudományi Kar dékánjaként „bábáskodott" a DETEP mellett.

Az elnök arról is említést tett, hogy a következő hét éves uniós ciklusban Tehetségek Magyarországa címmel milliárdok lesznek elérhetőek a tehetséggondozásra, és a korábbiakkal ellentétben a jövőben már ösztöndíjak finanszírozására is lehetőség lesz az EU-s forrásokból.

- A tehetséggondozás alapvető funkciója az egyetemi oktatásnak, és a minőségbiztosítás legfontosabb eszköze is. A DETEP olyan komplex program, amelyben helyet kapnak mások mellett speciális, egyénre szabott lehetőségek, tudományos kutatásokban való részvétel, ösztöndíj, mindez a tehetségtanács koordinációjával – tette hozzá Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A DETEP a kezdetekkor 93 hallgatóval indult el, idén pedig 530-an vesznek részt az egyetem összes karára kiterjedő programban, amelyhez már az angol nyelvű képzés hallgatói is csatlakozhatnak. Legtöbben a Bölcsészettudományi, Természettudományi- és Technológiai valamint az Általános Orvostudomány Karokról érkeznek – ismertette Mándy Zsuzsa DETEP-koordinátor.