• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Integrált nőgyógyászati centrum a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2018.10.01 Forrás: Semmelweis Egyetem
Integrált nőgyógyászati centrum a Semmelweis Egyetemen

A Baross utcai és az Üllői úti intézet teljes profillal és kapacitással, továbbra is két telephelyen működik a továbbiakban.

A Baross utcai és az Üllői úti klinika összevonásával megalakult Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika továbbra is két telephelyen két részleggel működik, vagyis mindkét épület megmarad, és teljes profillal üzemel tovább. A szakmai feladatok ellátásának lényegi struktúrája, a betegellátás során biztosított szakmák köre és az ellátási terület is változatlan marad az új, egységes klinikán. Ami a dolgozók számára október 1-jétől kézzel fogható változás lesz, az a vezető személye és a menedzsment; közösek lesznek az irányelvek és a gazdasági vezetés - tudatta cikkében az egyetem honlapja.

Minden ellátás a jelenlegi helyén marad, a következő egy év közös munkájának tapasztalata és a további fejlesztések alapján képzelhetők el finomhangolások abban, hogy egyes specializációk hol működjenek, melyik részleg miben legyen erősebb – részletezte Dr. Ács Nándor, a korábbi II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, az új klinika megbízott vezetője. Olyan hatalmas szülésszámot, nőgyógyászati műtétszámot, és olyan mértékű koraszülött-ellátást, csecsemőellátást kell biztosítania a két intézetnek, hogy fel sem merül a kapacitások vagy profilok csökkentése, éppen ellenkezőleg, az infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztés révén bővülés várható. Kitért arra, hogy a korábbi I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán az elmúlt időszakban jelentősebb fluktuáció volt, amit szeretnének megállítani, és visszavárják a korábban távozott kollégákat is. Az itt dolgozóknak szeretnének világos és egyértelmű szakmai perspektívát, belátható életpályát, tudományos és kutatási lehetőségeket, valamint szerethető munkakörnyezetet biztosítani.

A legaktuálisabb feladat a hosszabb távon évi ötezer beavatkozás elvégzésére képes nagy meddőségi, más néven In Vitro Fertilizációs (IVF) Központ kialakítása a Baross utcai klinikán, összhangban az ezzel kapcsolatos kormányhatározattal. Ez a reprodukciós központ a meddőséggel kapcsolatos teljes körű ellátást fogja biztosítani, amely komoly fejlődési lehetőség a klinika számára. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van a műszerek beszerzésére, és hamarosan kezdődik a centrum kialakításának megterveztetése. Az építkezés 2019-ben indulhat, az új centrum a Baross utcai részlegen jön létre, a jelenlegi elképzelések szerint felújítással és bővítéssel. Dr. Ács Nándor kiemelte, hogy a kormányzati szándékkal összhangban prioritásként kezelik, hogy a központ minél előbb megvalósuljon.

Ez a nagy volumenű fejlesztés befolyásolhatja, hogy a későbbiekben melyik telephelyen milyen specializációk erősödnek meg, de összességében mindkét részlegen a szakma fejlődése várható. A megnövelt kapacitású új Meddőségi Központ elindulásával nőni fog az endoszkópos műtétek száma, mivel a meddőségi kivizsgálásokhoz, kezelésekhez sok laparoszkópos műtétet, hisztereszkópiát kell végezni. Emellett szintén erősebb genetikai vizsgálati kapacitást és terhespatológiai ellátást vonhat maga után az új centrum. A Baross utcai részleg már most jól ismert a magas szintű endometriózis ellátásról, mely az esetek többségében szintén a meddőségkezelés része. A Baross utcai részlegen emellett szeretnék a szülésszámot és a műtéti számot is növelni.

Egy erőteljes, integrált, a feladatokat egységben ellátó Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika jön létre a Semmelweis Egyetemen, mely európai szinten mérve is jelentős mértékű betegellátási tevékenységet végez – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla rektor. A Baross utcai klinika Magyarország legrégebbi szülészeti tanszéke, mely olyan nagy egyéniségeket tudhat egykori tanszékvezetői között, mint Semmelweis Ignác. A két klinika összeolvadásával, a szinergiák erősítésével egy kiemelkedően magas szakmai színvonalú szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós centrum valósul meg, mely a szakterület hazai vezető intézetévé válhat és méltó névadónk, Semmelweis Ignác emlékéhez – fogalmazott a rektor.

Legolvasottabb cikkeink