• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még jobb exportcikké válik a fogorvoslás?

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Új internetes fogorvosi tananyagot fejlesztett ki a PTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikája.

Pécsre vonzza a magyar és külföldi fogorvos-hallgatókat az az interneten is elérhető rendszer, amelyet ma adtak át a Pécsi Tudományegyetemen. „A magyarországi fogorvosképzés módszertani és tartalmi modernizációja korszerű hosszanti digitális tananyagfejlesztéssel három nyelven" című TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0095 sz. pályázat keretében kifejlesztett rendszer olyan ismeretanyagot ad a fogorvos-hallgatók kezébe, amelyet a szakma iránti első érdeklődéstől a diploma megszerzéséig használni tudnak.

Dr. Nagy Ákos, a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója szerint az új rendszer különösen hasznos a szakmai összefüggések felismerésében. „Az elméleti ismeretanyag rövid összefoglalóját, a preklinikai és klinikai ismeretanyagot nagyon hasonló témakörökre fűzzük fel, így hallgatóink az elméleti tanulmányok során meg tudják nézni, hogy a gyakorlatban mire lesz jó az elméleti tudás. Sőt, később, amikor az ötödik évben klinikai tanulmányainkat folytatják hallgatóink, a rendszer segítségével vissza tudnak bármikor tekinteni, és könnyen át tudják ismételni az elméleti tudást."

Fókuszban a külföldi diákok képzése
A magyar, angol és német nyelven elkészülő rendszer jelentős mértékben támogatja a külföldi diákok Pécsre csábítását is, hiszen a rendszert tartalmazó weboldallal a képzés minőségéről és komplexitásáról is átfogó információ adható a külföldi érdeklődők számára.

Jelenleg 183 hallgató tanul magyarul, 211 hallgató pedig angolul vagy németül Pécsen fogorvosi tudományokat. A pécsi fogorvosi képzést versenyképességét nagymértékben növeli a naprakész és információban gazdag tananyag, amellyel a jelenleg középiskolájukat végző leendő hallgatók és szüleik számára megfelelő impulzusokat lehet adni. „Akit a fogorvosi világ szele egyszer megcsapott, nem akar magának más szakmát választani" – vélte dr. Nagy Ákos.

Az új rendszer nemcsak a jövőbeli felvételizőknek ad áttekintést leendő tanulmányaikról, hanem abban is segít, hogy a magyar fogorvosi képzőhelyek harmonizálják ismeretanyagaikat, és az intézmények közötti átjárhatóság, mind az országon belül, mind az Európai Unióban minél szélesebb közben megvalósulhasson.

Egyre jobb exportcikk az oktatás
Évről-évre több külföldi hallgató vesz részt a PTE képzési programjaiban. Az Általános Orvostudományi Kar és a Fogorvosi Szak három nyelven, a Gyógyszerésztudományi Szak angol és magyar nyelven oktat. „A fogorvosi képzés teljes vertikumában oktatunk angol, német és magyar nyelven, európai összehasonlításban kiváló ár-értékarányú szolgáltatást nyújtva, ami nem csak jelentős bevételeket hoz, így segít kiegészíteni az alulfinanszírozott egészségügyi ellátást, hanem megfelelő jövőképet mutat fel oktatóinknak és munkatársainknak. Ehhez nyújt segítséget a most lezáruló tananyagfejlesztési projekt" – erősítette meg a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója.

A tananyagfejlesztési projekt jelenleg utolsó ellenőrzési fázisában tart, a weboldal a fejlesztők tervei szerint a projekt április 30-i lezárását követően érhető el a www.tankonyvtar.hu weboldalon.