• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Semmelweis-emlékév: még lehet regisztrálni

Regionális hírek 2018.05.17 Forrás: Semmelweis Egyetem
Semmelweis-emlékév: még lehet regisztrálni

Az országos nyitóeseményt június 5-én a Magyar Tudományos Akadémián rendezik a Semmelweis Egyetemmel közösen.

A 2018-as Semmelweis-emlékév keretében számos programmal tisztelegnek a 200 éve született Semmelweis Ignác emléke és munkássága előtt, júniusban két tudományos emlékülésen vehet részt bárki ingyenesen, előzetes regisztrációt követően. Az országos nyitóeseményt június 5-én a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezik az egyetemmel együttműködésben, a Semmelweis Egyetemen pedig június 30-án tudományos ülés és szoborcsoport avatás keretében emlékeznek meg a világhírű magyar orvosról.

Az emlékév országos nyitórendezvénye az a konferencia lesz, amely június 5-én az MTA és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, a kormányzat támogatásával, külföldi előadók és partnerek bevonásával valósul meg. Az MTA székházában tartott eseményen ott lesz az emlékév és a konferencia fővédnöke, Áder János köztársasági elnök, valamint a szervezők meghívták dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltjét is. A program védnökei az emberi erőforrások minisztere, dr. Szél Ágoston rektor és dr. Merkely Béla rektorjelölt, a levezető elnök dr. Kosztolányi György osztályelnök és Dr. Ádám Veronika osztályelnök-helyettes lesznek, a megnyitót dr. Lovász László, az MTA elnöke tartja, köszöntőt mond Áder János, dr. Kosztolányi György, valamint dr. Szél Ágoston. Az eseményre itt lehet regisztrálni

Június 30-án a Semmelweis Egyetemen működő emlékbizottság döntése nyomán a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében nemzetközi tudományos ülést tartanak a Semmelweis Egyetem, az Orvosi Hetilap, a Semmelweis Kiadó, a Professional Publishers, az Akadémiai Kiadó Zrt., az Ian Donald Inter-University School, a Medicina Könyvkiadó Zrt. és a Magyar Nőorvosok Társasága szervezésében, ahol az előadások mellett a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Magyar Posta Zrt. által az emlékévre készített Semmelweis-emlékérmét és -emlékbélyeget is bemutatják. Ezt követően ünnepélyes keretek közt, hazai és nemzetközi egyetemi vezetők részvételével avatják fel Madarassy István szobrászművész sárgarézből hajlított, kétalakos, várandós nőket ábrázoló szobrát a Központi Betegellátó Épületben. Erre a rendezvényre ide kattintva lehet regisztrálni, ahol a konferencia részletes programja is elérhető.

A Semmelweis-emlékév keretein belül a többi között emléksétákon, operaelőadáson, tematikus nyílt kurzuson vehetnek részt azok, akik szeretnének többet tudni a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról.

Legolvasottabb cikkeink