• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Megérkeztek az első CMF vérminták a SZTE biobankjába

Regionális hírek 2021.12.01 Forrás: MTI
Megérkeztek az első CMF vérminták a SZTE biobankjába

Az országos kutatási program célja daganatos és más betegségek korai felismerése egy innovatív módszerrel.

Megérkeztek a különböző, köztük daganatos betegségek korai diagnosztikájának ultrarövid lézerimpulzusokat használó technológiáját fejlesztő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ első mintái a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biobankjába - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán.

A közlemény szerint a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ (Center for Molecular Fingerprinting - CMF) klinikai partnerei elvégezték az első vérminták levételét. A vérplazmamintákat az SZTE fejlesztése alatt álló biobankban tárolják, mínusz 80 fokon, speciális fagyasztóban.

A széles körben végzett, országos kutatási program célja daganatos és más betegségek korai felismerése egy innovatív módszerrel, infravörös molekuláris ujjlenyomatok meghatározásával. A vérminták összetételének ultrarövid lézerimpulzusokkal végzett elemzése lehetőséget biztosít a személyre szabott egészségügyi monitorozásra, ugyanazon egyéntől időről időre ismételt mintavétellel.

Az önkéntesektől vett plazmaminták egytizede csak néhány hetet tölt Szegeden, azt követően a müncheni Lajos-Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) lézerfizikai tanszékére kerülnek, ahol elvégzik rajtuk a lézeres méréseket, illetve kiértékelik az így kapott eredményeket. A minták egy másik részén rutin laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Az SZTE tavaly Magyarországról elsőként csatlakozott az európai biobanki és biomolekuláris kutatások konzorciumához (BBMRI-ERIC). Ekkor kezdődött el az egyetem új, modern, több millió minta tárolására is alkalmas biobankjának kialakítása, amely az év végére készül el teljesen.

A biobank elkészült egységei az elmúlt időszakban a járványügyi védekezést is segítették: az SZTE több olyan kutatási együttműködésben is részt vett, amelyben a koronavírus-járvány által megfertőződött betegek mintáit meghatározott ideig tárolni kellett. A biobankon belül 2-es biológiai biztonsági szintű laborokat alakítottak ki, amelyek hátteret biztosítanak a vírus elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, diagnosztikájában.

Legolvasottabb cikkeink