• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megint a novicsok idegméreg okozott megbetegedést

Lapszemle Frissítve 2018.07.05 Forrás: hvg.hu - MTI
Megint a novicsok idegméreg okozott megbetegedést

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztály száz nyomozója dolgozik azon, hogy kiderüljön, miként került a méreg a két angolhoz.

Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában – közölte a Scotland Yard, írja a hvg.hu. Ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést éppen négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.

A két brit beteg – egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi – Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton. Mindketten helyi lakosok.

A rendőrség először arra gyanakodott, hogy megbetegedésüket szennyezett kábítószer fogyasztása okozhatta. Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálatának parancsnoka szerda éjszakai sajtótájékoztatóján azonban közölte: a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetének vizsgálata alapján a két brit állampolgár is a novicsok nevű katonai idegméreg-hatóanyagtól betegedett meg. Ezt a hatóanyagot még a Szovjetunióban fejlesztették ki.

Basu elmondta: a két brit állampolgár szervezetéből vett mintákat a páciensek tünetei keltette aggályok miatt küldték el a Porton Down-i kutatólaboratóriumnak.

A Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka közölte: a terrorellenes ügyosztály száz nyomozója dolgozik az ügyön, az elsődleges feladat annak kiderítése, hogy a két brit miként kerülhetett érintkezésbe az idegméreggel.

A brit belügyi államtitkár szerint évekig eltarthat az ügy vizsgálata

Nagyon hosszú ideig, akár évekig is eltarthat a Novicsok típusú idegméreg okozta újabb angliai mérgezéses incidens vizsgálata, de Oroszország segíthetne abban, hogy a brit szakértők az ügy végére járjanak - mondta csütörtökön a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára, adja hírül az MTI.  

Ben Wallace a BBC rádió közéleti-politikai 4-es csatornájának nyilatkozva kijelentette: a brit hatóságoknak semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy az idegméregtől megbetegedett, a délnyugat-angliai Salisbury kórházában válságos állapotban kezelt két brit állampolgár bármilyen kapcsolatban állt volna Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynökkel és lányával, akik négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedtek súlyos mérgezést Salisburyben.

Wallace szerint a mostani mérgezéses ügy rendőrségi vizsgálatának kiinduló feltételezése az, hogy nem egy újabb közvetlen, célzott támadásról van szó.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink