• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtelt a Millenáris a Szívünk Napján

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Idén a szívinfarktus megelőzése, gyógyítása és a következő tragédia elkerülése kapta a legnagyobb hangsúlyt.

Több ezer látogató, több tucatnyi kiállító, közös futás, torna, kóstoló, újraélesztési tréning, túlélési csomag és persze a legfontosabb: szűrések teljes lajstroma tette izgalmassá vasárnap reggeltől kora estig a Millenáris Parkot. A Szívünk Napja rendezvényén egyszerre egy helyen soha nem látott számú kardiológus is fogadta az érdeklődőket, nem volt olyan kardiológiai vagy társbetegség, amelyről ne lehetett volna felvilágosítást, tanácsot kérni - számoltak be a rendezvényről a szervezők.

- A nyugat-európai betegek fegyelmezettebbek, ezért jobbak a túlélési számaik. Ha elszenvednek egy szívinfarktust, akkor hajlandóak leszokni a dohányzásról, egészségesebben étkezni és rendszeresen mozogni, mindemellett fegyelmezettebben szedik az életmentő gyógyszereiket, amelyeket az infarktus után szedni kell - mondta prof. dr. Tóth Kálmán kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy ők is változtassanak rossz szokásaikon.

- Több tízezer szívet katétereztem meg és több ezer szívinfarktus során kellett az elzárt eret megnyitnom, szívesen gyógyítanék más, kevésbé életveszélyes betegségeket. Európát nézve nálunk a legmagasabb a rizikófaktorok száma és sajnos az egészségügyi ismereteink is bővítésre szorulnának - vonta le tapasztalatait prof. dr. Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki arra kérte a látogatókat, hogy használják ki ezt a napot arra, hogy megtanuljanak újraéleszteni és megismerjék a szívinfarktus elkerülésének útját.

Az időjárás is kedvezett az idei, 17. Szívünk Napja rendezvénynek, családok, szülők, nagyszülők, kisebb és nagyobb gyerekek ezrei népesítették be a Millenáris szinte egész területét, ahol reggeltől kora estig mindenki talált magának izgalmas programot. Sztárfellépők a külső és a belső színpadokon, zene és tartalmas beszélgetések kísérték ezt az egészség napot.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében több tucatnyi támogató segített abban, hogy a park igazi egészségszigetté váljon: mindenhol egészséges ételeket, italokat kóstolhattak, megismerhették a legújabb élelmiszer alapanyagokat, ételkészítési technikákat, megtudhatták, miből mi kell, hogy a tányérba kerüljön, ehhez pedig dietetikus és egy sztárszakács is tanácsokat adott. 

A résztvevők megannyi mozgásformát is kipróbálhattak, hogy a gyakorlati, életmódbeli tudnivalókkal aktívan tehessenek is szívükért. Tömegsporttal is megmozdultak a résztvevők, a „Fuss az iskoládért!" program keretében összesen csaknem ezerötszáz tanár, diák és szülő futott, s gyűjtött egyenként 500 forintot iskolájuknak sportszerek vásárlására, a ,,Fuss a szívedért!" programban közel ötszázan álltak rajthoz, s gyűjtöttek betegszervezeteknek, a ,,Mutass egy szívet!" zászlója alatt sétáltak, és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával tekertek is a látogatók.

Idén a szívinfarktus megelőzése, gyógyítása és a következő tragédia elkerülése kapta a legnagyobb hangsúlyt, az egész napot fontos és nagyon részletes szakmai előadások kísérték, és az orvosoktól, szakértőktől is lehetett személyesen kérdezni. Az érbetegségektől a szívelégtelenségig, a magas vérnyomástól az újraélesztési ismeretekig nem volt a szívvel, vagy az ahhoz csatlakozó társbetegségekkel kapcsolatos olyan kérdés, amiről ne esett volna szó ezen a napon.

A rendezvényen mutatták be a nagyközönségnek azt a "túlélőcsomagot", amelyet mostantól az infarktuson átesett betegek kapnak meg a kórházból távozáskor, hogy a következő 365 napot, majd pedig az azt követő éveket, évtizedeket is túléljék, megéljék. Szeptember utolsó vasárnapján, egy napon, egy helyszínen több ezer ingyenes szűrés is segítette a megelőzést, illetve a hatékonyabb fellépést szívünk védelmében: vércukorszint, koleszterin, érszűkület, vérnyomás, testzsír mérést végeztek több helyszínen is, de az alapszűrések mellett volt RR mérés, SCORE meghatározás és lehetőség nyílt WIWE EKG vizsgálat során a szív zavarainak, a pitvarfibrillációnak a vizsgálatára is. Az érdeklődők nem csak értékeket kaptak, hanem egy teljes kiértékelést, szakvéleményt is, amely megmutatja azt, hogy mekkora a kockázata a szívinfarktusnak. Volt külön „családfa-elemzés" a magas koleszterinszint kockázatának kiderítéséről, de a szívelégtelenségről is részletes képet kaphattak a látogatók.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, amelyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. Erre szükség is van, mert a szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek ma Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok. A betegségek jelentős része megelőzhető lenne elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. A Szívünk Napján az életmódváltást is népszerűsítették: több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást javasoltak a szakemberek hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Legolvasottabb cikkeink