• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Megújul a pilisvörösvári szakorvosi rendelőintézet

Regionális hírek 2019.02.20 Forrás: MTI
Megújul a pilisvörösvári szakorvosi rendelőintézet

Az 1981-ben létrehozott szakorvosi rendelő folyamatosan bővíti tevékenységét, jelenleg 6 település 40 ezer lakosát látja el.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 131 millió forintból fejlesztik a Pest megyei Pilisvörösvár szakorvosi rendelőintézetét - jelentette be Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az intézmény előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szakrendelő új digitális röntgenberendezést kap a hozzá tartozó képarchiváló és kommunikációs rendszerrel együtt. A többi között lecserélik a radiológiai ultrahangkészüléket, a központi sterilizálót, a veszélyes hulladékot tároló hűtőszekrényt, a sebészeti műtőasztalt, a mennyezeti műtőlámpát és a kardiológiai ultrahangkészüléket. A fejlesztés keretében lehetőség nyílik továbbá a szakrendelő váróhelyiségeinek megújítására: a régi bútorok, berendezések cseréjére is.

A fejlesztéshez a magyar költségvetés mellett Pilisvörösvár önkormányzata 6 millió forint önerővel járul hozzá. A tervek szerint a beruházások 2019 végére valósulhatnak meg.

Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 1981-ben létrehozott szakorvosi rendelő folyamatosan bővíti tevékenységét. A rendelőintézet 6 település 40 ezer lakosát látja el - ismertette. Elmondta: a térség  "problémás", mert bár nagyon közel van a fővárosoz, a "kilométerben számolva rövid távolság időben nagyon nagy".  Éppen ezért rendkívül fontos, hogy olyan mikrotérségek alakuljanak ki Budapest környezetében, amelyek meg tudják szervezni, el tudják látni a saját feladataikat akár az egészségügy, akár az oktatás vagy a kultúra területén - mondta a képviselő.

Fábián Károly elmondta: az EBP keretében megújul a közép-magyarországi régió járóbeteg-szakellátó-hálózata is. Az érintett önkormányzatok mintegy 10 százalékos hozzájárulásával együtt összesen 58,6 milliárd forintból fejlesztenek 32 szakrendelőt, köztük a pilisvörösvárit. A helyettes államtitkár felidézte: 2017-ben Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el. Az EBP keretében 4 centrumkórház jön létre a fővárosban: a dél-pesti, az észak-pesti, a közép-budai centrumkórház, és felépül a dél-budai centrumkórház. A kormány a 2017-es költségvetésből 40 milliárd forintot fordított a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztések megkezdésére, amelyből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai eszközök beszerzésére, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. Ezt a 2018-as költségvetésben további 30 milliárd forint követte, így az egyházi kórházakkal, valamint a járóbeteg-szakrendelőkkel, az uniós és egyéb nemzeti forrásokkal együtt mintegy 205 milliárd forint sorsáról született döntés. A júliusban elfogadott 2019-es évi költségvetésben újabb 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány az EBP fejlesztéseire - tette hozzá.

EBP

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink