• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megújult a belklinika Terápiás Aferezis Központja

Regionális hírek 2019.12.09 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megújult a belklinika Terápiás Aferezis Központja

Az egyetemen több mint 10 éve folyik aferezis kezelés, ma már a legmodernebb eszközök érhetők el a beavatkozáshoz.

Ünnepélyesen átadták az I. Sz. Belgyógyászati Klinika megújult Terápiás Aferezis Központját. A klinikán belül új helyszínen, és a korábbinál nagyobb kapacitással működő osztályt a Magyar Aferezis Társasággal közösen szervezett tudományos továbbképző konferencia keretében mutatták be a szakmának. A központban havonta 80-100 speciális „vérszűrő” kezelést végeznek, amely ma már egyre többféle betegség esetében jelenthet segítséget- számolt be a rendezvényről az egyetemi portál.

A kibővített és megújult Terápiás Aferezis Központ idén októbertől működik az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán belül új helyszínen. Az ágyszám és a géppark fejlesztésének köszönthetően az épület földszintjén kialakított területen a korábbi kettő helyett akár négy betegen is végezhető egy időben a kezelés – tájékoztatott Dr. Tremmel Anna, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika főorvosa, a havonta 80-100 kezelést végző központ vezetője. Hozzátette: az egyetemen több mint 10 éve folyik aferezis kezelés, a géppark folyamatosan fejlődött, amelynek köszönhetően ma a legmodernebb eszközök érhetők el a kezeléshez. Az új helyszínen használt egyik készüléket a klinika egykori meghatározó igazgatójának, Korányi Sándornak a leszármazottai adományozták az intézménynek a közelmúltban.

A plazmaferezis kezelés során a vért egy speciális eszköz segítségével átengedik egy szűrőberendezésen, ami eltávolítja a kórós sejteket. Az eljárással szétválasztják a vért vörös, illetve fehérvérsejtre, trombocitára és plazmára – magyarázta Dr. Domján Gyula egyetemi tanár, a Magyar Aferezis Társaság elnöke, hozzátéve, hogy ez egy multidiszciplináris ellátási forma, a neurológiától a hematológián, immunológián át a nőgyógyászatig számos területen használható. Egyre nagyobb jelentősége van a transzplantációval összefüggő alkalmazásnak, a szervátültetés előtti, immunológiai előkészítést is segítheti, valamint kiegészíti a kilökődést gátló immunszuppresszív kezelést.

A szakma jelentős fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben, így jelentősen bővült, hogy mire lehet használni ezt az eljárást. A plazmacsere mellett ma már végezhető sejtferezis, immunadszorciós kezelés, fotóferezés, vagy éppen a májelégtelenség kezelésére alkalmas MARS/Prometheus eljárás – mutatott rá Dr. Tremmel Anna. Fotó: (Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink