• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult a Honvédkórház koraszülött részlege

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A legsúlyosabb eseteket fogadják az ellátási körzetből, a halálozási ráta mégis sokkal jobb a magyar átlagnál.

112 millió forintos, önrész nélküli, vissza nem térítendő uniós forrásból összesen 33 korszerű orvostechnikai eszközt sikerült beszereznie a Honvédkórház Perinatlális Intenzív Centrumának (PIC). A hétfői ünnepélyes átadáson a tulajdonos Honvédelmi Minisztérium nevében Hende Csaba tárcavezető beszédében úgy fogalmazott, a koraszülött-ellátás az élet legdrámaibb hadszíntere, és a most átadott korszerű műszerekkel a veszélyeztetett újszülöttek életben maradási esélyei jelentősen javulnak. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az országos  átlagnál jelentősen jobbak a PIC centrum csecsemőhalandósági mutatói, annak ellenére, hogy hozzájuk kerülnek a régió legsúlyosabb esetei.

Az eseményen résztvevő Zombor Gábor egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy az uniós fejlesztések feltételei miatt bár vidéken 330-340 milliárdos kórházberuházások zajlanak, a Közép- Magyarország-i régióban, így Budapesten is csak korlátozottan lehet erre a célra uniós forrást felhasználni. Ezért is örül, hogy a Honvédkórház esetében, az „orvoslás talán legnehezebb és legszebb területére", a koraszülött ellátásra mégis sikerült forrást találni. Ígérte: az államtitkárság minden hasonló fejlesztést támogatni fog a jövőben.

Nádor Csaba, a PIC-részleg vezető főorvosa beszámolt arról, hogy 14 ágyas osztályán átlagosan évente 220-250 kis súlyú koraszülöttet látnak el, közülük körülbelül 80 baba születik 1500 gramm alatti súllyal. Elmondta azt is, hogy a kórház az Észak-Közép-Magyarország-i ellátási körzetből a legsúlyosabb  eseteket fogadja, a halálozási ráta mégsem a legrosszabb náluk, sőt jóval kisebb, mint a magyar átlag, leginkább a svéd arányokhoz hasonlít. A főorvos szerint a pozitív eredmények a szakmai tényezők mellett leginkább a PIC részleg családbarát szemléletének köszönhetőek.

A főorvos felsorolta annak a 33 legkorszerűbb műszernek – inkubátorok, lélegeztető gépek, infúziós pumpák, vérgáz analizátorok, multifunkciós betegőrző monitorok, ultrahangkészülék – a paramétereit is, amelyet az uniós  forrásból vásároltak. Hozzátette: megújult az ezeket összekötő informatikai  rendszer is.