• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult a Wekerlei I. számú Gondozási Központ

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A fejlesztéssel az idős, a tartósan beteg és fogyatékos embereknek biztosított helyi szociális szolgáltatások javulnak.

Több mint 40 millió forintot nyert Kispest Önkormányzata a Wekerlei I. sz. Gondozási Központ fejlesztésére egy uniós pályázaton. A pénzből többek között akadálymentesítették és belülről felújították az épületet, kicserélték a nyílászárók egy részét, megújult a burkolat, az udvar, akadálymentes parkolókat alakítottak ki, és létrehoztak egy biokertet komposztálókkal. Bővült a központ eszközparkja, a szakmai fejlesztőmunka színvonalának továbbfejlesztését a pályázat során felvett két új munkatárs is erősíti. A projekt zárórendezvényét ma délután tartják az intézményben.

A pályázat segítségével megvalósuló fejlesztéssel az idős, a tartósan beteg és fogyatékos emberek számára biztosított helyi szociális szolgáltatások hatékonysága jelentősen javulhat Kispesten. A gondozási központ nappali ellátást, házi segítségnyújtást, étkeztetést biztosít a rászoruló kerületi emberek számára. A központ az egyedül élő idős embereknek, az egyedül élő súlyosan fogyatékos, vagy pszichiátriai betegeknek, illetve a kétszemélyes háztartásban élő idős, súlyosan beteg, vagy pszichiátriai beteg embereknek nyújt segítséget, ha egészségi állapotuk a folyamatos gondozást indokolja.

Az idősek klubjában folyamatos nappali ellátást biztosít a központ, és segítséget, tanácsokat adnak az idős embereknek abban is, hogy milyen szociális ellátásokat tudnak igénybe venni, támogatják őket hivatalos ügyeik intézésében.

Azoknak a szociálisan rászoruló embereknek biztosítanak napi egyszeri meleg étkezést, akik önmaguknak, illetve önmaguk és eltartottjaik számára, átmenetileg vagy tartósan nem képesek biztosítani az étkezést, vagy a koruk, egészségi állapotuk akadályozza ebben őket. Az Idősek Klubjában is lehet ebédelni, aki szeretné hazaviheti az ebédjét, és házhoz is tudják szállítani szükség esetén az ennivalót.

A házi segítségnyújtás keretében gondoskodnak azokról, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és más nem tud róluk gondoskodni, illetve azokról, akiknek a nappali vagy bentlakásos intézményben történő ellátás nem biztosítható. Szükség esetén azoknak a gyermekeknek is biztosítják ezt az ellátási formát, akiknek szülei a napközbeni ellátást nem, vagy csak részben tudják megoldani.

A házi segítségnyújtást hivatásos gondozónők végzik, az ezt igénylők otthonában. Kérhetik a szakemberek segítségét a háziorvos előírása szerinti alapvető gondozási, ápolási feladatokban, segítenek a bevásárlásnál, a takarításban, mosásban, ügyintézésben, ha kell, elviszik a meleg ételt.

Az Idősek Klubjában hétköznapokon társaságot, barátokat, közösségi programokat találhatnak az oda járók, pihenéséről, tisztálkodásáról, a ruhájuk tisztításáról is gondoskodnak az ott dolgozók. Újságok, könyvek, kártya- és társasjátékok, tv, rádió, videó segíti a szabadidő eltöltését, egészségügyi felvilágosító programokat, ünnepségeket, kirándulásokat, mozi-, színház- és múzeumlátogatásokat is szerveznek nekik.

A felújítási munkákkal biztosítani lehet a szinten tartó foglalkozások szakmai feltétételeit, fejleszteni lehet a kreatív foglalkozásokat. Mindezt segíti például a biokert kialakítása. A kerti pihenő kiépítése, a kertrendezés, a növénytelepítés, a komposztálók beszerzése, a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése biztosítani tudja azt, hogy a bent lévő emberek a lehető legjobban érezzék magukat a Központban töltött idő alatt.
Az építkezésnél figyeltek arra is, hogy természeteses anyagokat építsenek be, és energiatakarékos izzókat használjanak. Emellett korszerű fejlesztő eszközöket is beszereztek.

Bővült a központ eszközparkja: két új kézműves égetőkemencét szereztek be és egyéb kis értékű eszközöket kézműves foglalkozásokhoz, új bútorokat, számítástechnikai eszközöket, konyhai és műszaki eszközöket kapott a központ.

A pályázattal biztosítja a jövőben a Gondozási Központ a szakmai, fejlesztő munkaszínvonalának továbbfejlesztését is, mely törekvést a pályázat során felvett két új munkatárs (foglalkozásszervező és mozgásterapeuta) is erősíti.