• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megvalósult a sürgősségi fejlesztés Szolnokon

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Nem csak az infrastruktúra és a műszerellátottság javult, hanem radiológiai fejlesztés is történt.

Április 24-én ünnepélyes keretek között átadták a szolnoki Hetényi Géza Kórház TIOP 2.2.2. projekt keretében megvalósult sürgősségi fejlesztését. Az intézmény kihívásairól és lehetőségeiről ennek kapcsán kérdeztük dr. Bene Ildikó főigazgatót, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnökét.

- A Hetényi Géza Kórház a sürgősségi ellátás fejlesztésében mindig is élen járt. Az első sürgősségi osztályok egyike éppen itt jött létre - mondta el a főigazgató. - A TIOP 2.2.2. fejlesztéssel az egykapus sürgősségi rendszer kialakítása felé fordultunk. A több mint 600 milliós beruházásban átalakítottunk egy 681 négyzetméteres épületrészt, amelyhez 754 négyzetméteres új terület kapcsolódik. Ezzel a fejlesztéssel nem csak az infrastruktúra és a műszerellátottság javult, hanem a radiológiai fejlesztés első nagy lépése is megvalósult.

Az aktuális egészségpolitikai folyamatokról szólva Bene Ildikó elmondta, a kórház helyzete meglehetősen összetett, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megye speciális helyzetbe került az egészségügyi nagytérségek kialakítása kapcsán. - Karcag és környéke az észak-alföldi nagytérséghez tartozik, Kunszentmártont és vidékét – ismerve a közlekedési viszonyokat és a betegek kérésének megfelelően – mi magunk adtuk át a dél-magyarországi régiónak. Mi a dél-közép-magyarországi nagytérségbe tartozunk. Látjuk, hogy a nagytérségi határok kialakítása során megfelelő empátiával kell eljárni. A települések egy része nem szeretné, ha merev vonalakkal húznák meg az ellátási határokat. Például Tiszaföldvár, amely 25 kilométerre van Szolnoktól, hiába tartozik a kunszentmártoni járáshoz, szívesebben járnak hozzánk a lakosok. Hasonló a helyzet Abony és környéke esetében, ahonnan közelebb van Szolnok, mint Cegléd.

– Akkor sem voltunk egyszerű helyzetben, amikor a Debrecen központú régió része voltunk, mert oktatási és szakképzési területen Szegedhez tartoztunk, a betegek egy részét Debrecenbe, más részét Budapestre küldtük. A progresszív ellátás kapcsán racionalizálásra van szükség, ami nem lesz egyszerű feladat, mert fel kell építeni az új utakat és bejárni azokat. Az új betegutak mindenképpen Budapest felé mutatnak, ám a már megkezdett kezeléseket a betegek érdekében az eredeti helyen kell befejezni - tette hozzá.

Az ünnepség még le sem zajlott, ám már a jövendő esetleges fejlesztéseiről kérdeztük a főigazgatót, aki elmondta, a Perinatális Intenzív Centrum 133 milliós fejlesztése már zajlik, mérföldkőnek számít a rehabilitációs pályázatuk, és szeretnék fejleszteni a patológiát és diagnosztikát is, mert nagy lehetőségeket látunk ezen a területen. - Jó lenne, ha strukturális pályázatunk kivitelezése sikeresen elindulna, ez nagyon nagy fejlődést jelentene a kórház számára. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy elmondhatjuk, stabil orvosgárdánk van, sok rezidens és orvostanhallgató kapcsolódott be az elmúlt években szakmai munkánkba. Számos ötletünk és gondolatunk van, keressünk a forrásokat, a lehetőségeket és várjuk a szakembereket. Örülünk a kicsinek, örülünk annak is, ha egyetlen lépést tudunk előre lépni, és nagyon megbecsüljük azokat, akik segítőkészen állnak hozzánk - mondta Bene Ildikó.