• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Méltó helyre kerültek Róth Miksa ódon üvegablakai

Regionális hírek 2019.09.30 Forrás: Debreceni Egyetem
Méltó helyre kerültek Róth Miksa ódon üvegablakai

Nincs szimbolikusabb annál, hogy egy koszos alagsorban megtalálnak egy ablakot, restaurálják, és felrakják a fénybe.

Újraavatták Róth Miksa 1920-as évekből származó szecessziós üvegablakait a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A híres üvegfestő alkotásai ezentúl a régi sebészeti klinikán található Reumatológiai Tanszék folyosóját díszítik - adta hírül az egyetem portálja.

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika, valamint az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke működik most abban az épületben, amelynek alagsorában évtizedekig rejtve voltak Róth Miksa díszes üvegablakai. A legnevesebb magyar üvegfestő alkotásai eredetileg az egykori belgyógyászati és sebészeti klinika ravatalozójának díszei voltak.

Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetője kezdeményezte az ablakok áthelyezését az épület földszinti folyosójára, ahol a betegek és a látogatók is gyönyörködhetnek bennük.

-  Két éve hoztuk fel az ablakokat a pinceszintről, idén nyáron készült el a restaurálás, valamint a díszkivilágítás. Felvettük a kapcsolatot a Róth Miksa Emlékház igazgatójával, Fényi Tiborral, hogy nézze meg tényleg valódiak-e az ablakok. Elindult egy kis nyomozómunka és lehetséges, hogy a klinikatelepen csak itt vannak ilyen ablakok, bár ez még változhat – idézte fel Szekanecz Zoltán az újraavató ünnepségen.

Mátyus László, az orvoskar dékánja szerint azzal, hogy az ablakok méltó helyre kerültek, a Debreceni Egyetem folyatja azt a hagyományt, ami az elmúlt száz évben jellemezte. - Az egyetem mindent elkövetve, hogy megőrizze és megújítsa az értékeit, féltő gonddal vigyázza azokat, legyenek akár szellemi, erkölcsi értékek, épület vagy éppen üvegablakban megtestesült érték – hangsúlyozta a dékán.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott: aki nem becsüli a gyökereit, az a jelent sem tudja megélni, és jövője sem lesz. - Nincs szimbolikusabb annál, hogy egy koszos alagsorban megtalálnak egy ablakot, kimentik onnan, restaurálják, és felrakják a fénybe – fogalmazott Berényi Ervin.

A rendezvényen Fényi Tibor, a Róth Miksa Emlékház igazgatója ezüst emlékérmet adományozott Szekanecz Zoltán professzornak Róth Miksa művészeti hagyatékának valóságos feltárásáért és megóvásáért.

Legolvasottabb cikkeink