• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mélyszegénység, migráció: marad a tbc

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Észak-keleten még mindig nagy a kezelt és az újonnan felfedezett tbc-s betegek száma.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente nyolc millióan betegszenek meg tbc-ben világszerte, és a mai napig ez a legtöbb, évente közel kétmillió halálos áldozatot követelő fertőző kór. Az eredmények Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is riasztóak, hazánkat tekintve továbbra is ebben a térségben a legnagyobb a tuberkulózisban szenvedő betegek aránya.

A cseppfertőzéssel terjedő betegség azonban rendszeres szűrővizsgálatokkal időben kiszűrhető ezért a tüdőszűrésnek kulcsszerepe van a tbc felismerésében és megelőzésében. Ez természetesen biztosítja a korai, sikeres terápiát is – hívta fel a figyelmet a rendszeres szűrés fontosságára Dr. Obbágy Veronika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Városi Tüdőgondozó főorvosa a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház közleményében. A tüdőgyász szakorvos hangsúlyozza, hogy a betegség, főként kezdeti stádiumban ritkán okoz tüneteket, de tüdőszűréssel már panaszmentes állapotban is észrevehető.

A tbc helyzetét tekintve éles eltérések mutatkoznak hazánk területén – ismerteti a szakember -, míg a dunántúli régióban alig jellemző a betegség, addig Kelet-Magyarországon, főleg észak-keleten még mindig nagy a kezelt és az újonnan felfedezett betegek száma. A statisztikai nyilvántartások alapján a nyíregyházi tüdőgondozó területén az elmúlt években, évente átlagosan 60-65 fővel, míg 2013-ban 64 új beteggel nőtt a tbc-ben szenvedők száma. A térségre jellemző megbetegedések gyakoriságát Obbágy főorvosnő egyrészt a mélyszegénységgel, másrészt a nagyfokú migrációval magyarázza, amely leginkább Romániából és Ukrajnából, tehát azokból a szomszédos országokból ered, amelyekben sokkal több a tbc-s beteg, mint nálunk.

Magyarországon a tuberkulózis a múlt század elején számított népbetegségnek, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. Az 1950-es évek szigorú intézkedései, a tüdőszűrő állomások kiépítései hatékonynak bizonyultak és visszaszorították a kórt. Ezért volt csaknem hat évtizeden át kötelező a tüdőszűrés, amelyet a tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatára a 30 évnél idősebbek körében az ÁNTSZ akkor rendelt el kötelezően, ha az előző évben százezer lakosból 25-nél többen betegedtek meg tbc-ben.

Ez év januárjától azonban már nem kötelező a tüdőszűrés, de a Megyei és Városi Tüdőgondozó főorvosa panaszmentesség esetén is minden 40 éven felüli lakosnak rendkívül ajánlja az ingyenesen igénybe vehető vizsgálatot, hiszen a betegség megelőzhető és kezelhető.

Dr. Obbágy Veronika évtizedeken át küzdött és küzd a mai napig is a tüdőbetegségek gyógyításáért, megállításáért. A betegek iránti szeretetét, áldozatkész, felelősségteljes munkáját és prevenciós tevékenységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-díjjal, míg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság az elmúlt év októberében Schweiger Ottó-díjjal ismerte el. A tüdőgyógyászat egyik legrangosabb elismerését az elmúlt években országos intézetekben dolgozó orvosoknak ítélték oda és csak nagyon kevés esetben volt példa arra, hogy egy városi tüdőgondozóban tevékenykedő szakembert tüntettek volna ki vele. A méltán rangos elismerés is jól mutatja, hogy a tbc által leginkább veszélyeztetett keleti régióban milyen hősies küzdelem folyik a betegség megállításáért - áll a közleményben.