• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Merkely: 2019 olyan lesz, mint sportolónak az olimpia

Regionális hírek 2019.02.05 Forrás: Semmelweis Egyetem
Merkely: 2019 olyan lesz, mint sportolónak az olimpia

A jelenlegi körülményekhez képest sokkal jobb betegellátási környezetbe érkezhet a Pulmonológiai Klinika június végéig.

A Semmelweis XXI. fejlesztési projekt számos elemében sikerült előre lépni, közel 6 milliárd forintos kormányzati fejlesztési forrás már most biztosított az idei költségvetésben erre a célra – mondta Dr. Merkely Béla a Semmelweis Híreknek. A júliusi kinevezése óta eltelt fél évet értékelve a rektor kiemelte egyebek mellett, hogy felállt a programjában leírt, megerősített rektori szerepkörhöz kapcsolódó vezetés és elkezdte működését az SZMSZ-t megújító Szervezetfejlesztési Tanács. Tapasztalatait összegezve hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem legfőbb értéke az emberi erőforrása, amit minden fórumon képvisel. Kitért arra is, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb, valamint a Pulmonológiai Klinika költözése fejlesztéseket és az egyetemi kampusz-jelleg erősödését is maga után vonja.

Rendkívül intenzív volt az elmúlt félév, mind a munka, a megoldandó feladatok, mind az egyetem érdekeinek kormányzati és egyetemi szintű képviselete tekintetében – értékelte az elmúlt hónapokat Dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy már a tavaly július 1-jei rektori kinevezését követő klinikai és elméleti intézeti látogatásokon is egyértelműen látszott: a Semmelweis Egyetem legfőbb értéke az emberi erőforrása. „Ennek megfelelően képviseltem ezt minden fórumon, a költségvetés során is, legyen szó akár az életpályamodell továbbviteléről vagy a kisértékű utalványokról” – emelte ki. A rektor kiemelten kezelte és kezeli a hallgatókkal való kapcsolatot is, mindig nyitott az általuk jelzett felvetésekre. A kurrikulumot nem lehet a hallgatók és az oktatók nélkül megújítani, hiszen ők ismerik a legjobban az egyetemet. Ugyanakkor az is elengedhetetlennek tűnik, hogy a négy hazai orvosképző egyetem, alapjait és céljait tekintve, hasonló oktatási reformot hajtson végre. Éppen ezért rendszeres az egyeztetés a társegyetemekkel, illetve a cél elérésének érdekében jött létre a rektori programban vállalt Semmelweis Lab ebben a témában is, és emellett óriási előrelépés volt az ösztöndíjak és egyéb juttatások rendszerének megújítása, az egységes egyetemi Térítési és Juttatási Szabályzat létrehozása is. A hallgatók véleményére a további fejlesztési folyamatok során is kiemelten számít a rektori vezetés, mind képviseletükön, a Hallgatói Önkormányzaton keresztül, mind közvetlenül is. (...)

Dr. Merkely Béla az elmúlt időszakban elindult fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta: nagyjából egy évvel azután, hogy a kormány 2017 végén jóváhagyta a Semmelweis XXI. fejlesztési projektet, annak egyes elemeiben sikerült előre lépni. A kormányhatározatban megítélt 4 milliárd forintos tervezési, fejlesztési forrásból 3,5 milliárd forint már most biztosított a 2019-es egyetemi költségvetésben. „Itt kaptunk is, de sajnos adnunk is kell ezért, és persze haladhatnának gyorsabban is a fejlesztéseink. Azonban fontos azt látnunk, hogy most már minden kar és a Klinikai Központ előtt is számos fejlesztési lehetőség van” – fogalmazott.

Még 2019-ben megkezdi működését az egyetem új, megemelt kapacitású meddőségi, más néven In Vitro Fertilizációs (IVF) Központja, amelynek első lépésben a Külső Klinikai Tömb ad helyet, amíg el nem készül a végleges helyszín a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai telephelyén. Erre már 1,6 milliárd forint fejlesztési forrást kapott az egyetem.

A rektor részletezte a további egyetemi fejlesztésekkel kapcsolatban közelmúltban megjelent három kormányhatározatot is. A 2018. november végén megjelent kormányhatározat értelmében új gyógyszerkutatási központ épülhet az egyetemen. A Gyógyszerésztudományi Kar fejlesztésének részeként a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum kialakításához helyet adó IX. kerületi, egykori kórházingatlan egészének állami tulajdonba kerüléséről, majd a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe adásáról határozott a kabinet. Ezzel kapcsolatban a közel 20 ezer négyzetméteres új központ tervezésére a pályázat kiírása meg is történt.

Karácsony előtt jelent meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekthez kapcsolódó intézkedésekről szóló 1774/2018. (XII. 21.) számú kormányhatározat. Eszerint az egyetem Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központ főbejáratával szemben lévő három ingatlan 2019-2020 folyamán állami tulajdonba, majd a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe kerül, így egy közel 16 ezer négyzetméteres oktatási fejlesztésre nyílik lehetőség. Emellett a kormány egyetért a klinikai gyermekellátás családbarát fejlesztésével, és támogatja a Semmelweis Egyetem Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek telephelybővítését és infrastruktúra-fejlesztését, mindezt a klinikai oktatás, kutatás és az ahhoz kapcsolódó betegellátás minőségének javítása érdekében. Erre a kormányhatározat szerint január végéig kellett javaslatot tennie az emberi erőforrások miniszterének. Ez a fejlesztés teszi majd lehetővé, hogy az egyetem Kútvölgyi úton működő klinikái 2019. év végéig kiköltözzenek a Kútvölgyi kórház épületéből, mert az épületet az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő veszi át.

Ez utóbbiról egy december 13-i kormányhatározat (ennek száma 1672/2018.) rendelkezik, amely tartalmazza a jelenleg a Szent János Kórház telephelyén működő Pulmonológiai Klinika régóta várt átköltöztetését is, 2019. június 30-i határidővel. A Pulmonológiai Klinika a Külső Klinikai Tömb részeként működő Tömő utcai épületbe kerül, amelynek felújítására, az eszközpark költöztetésére 1,5 milliárd forintos forrást biztosít a kormány. A rektor hangsúlyozta: a Pulmonológiai Klinika költöztetésére már nagyon régóta készül az egyetem, most pedig adott a feladat és a forrás is ehhez. Mind a rektori, mind a kancellári terület kijelölte a költöztetésért és a Tömő utcai épület felújításáért, valamint az orvosszakmai tartalomért felelős vezetőket. Az egyeztetés folyamatos, így a jelenlegi körülményekhez képest sokkal jobb betegellátási környezetbe érkezhet a Pulmonológiai Klinika 2019. június 30-ig, és a szintén ebben az épületben lévő Onkológiai Központ környezete is tovább javul.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb áthelyezése már nehezebb, de megoldható feladat – mutatott rá a rektor, hangsúlyozva, hogy a klinikai és az ehhez kapcsolódó szakambuláns kapacitásait a döntés értelmében megtartja az egyetem. Így a Kútvölgyiben működő klinikákat, azok 261 ágyát, a kutatólaborokat és az ottani gyógyszertárat kell a Külső és Belső Klinikai Tömbben elhelyezni 2019. december 31-ig. A szintén a Kútvölgyiben működő Családorvosi Tanszék jobb körülmények közé való elhelyezésére is rendelkezésre állnak már a tervek. Egyedül a Kútvölgyi szakrendelői kapacitása kerül át az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőhöz. A rektor elmondta, hogy január végéig kellett letenni a kormány asztalára azt a javaslatot, ami az áthelyezés szakmai és költségvetési tervét tartalmazza, illetve bemutatja a külső és belső tömbök fejlesztésére, valamint a gyermekellátásra vonatkozó szakmai koncepciót. Folyamatosak az egyeztetések az érintett klinikák vezetőivel, amelyet a rektor személyesen irányít. Az előzetes szakmai tervek szerint minden ágyat el tudunk helyezni, ugyanakkor az áthelyezés egyben lehetőséget is szolgáltat a működés orvosszakmailag megkívánt hatékonyságának javítására, ami a jövőben már a klinikák szakmai profilokat is magába foglaló neveiben is megjelenhet – részletezte. „Átmenetileg kicsit szorosabban leszünk, de már készülnek azok a tervek, melyekkel az említett karácsony előtti kormányhatározat alapján új, VIII. és IX. kerületi ingatlanokat tudunk bevonni a fejlesztéseinkbe. Ennek már 2020 elején kézzel fogható eredményei lesznek” – fogalmazott a rektor. (...)

Szintén a december 21-i kormányhatározat értelmében bővül a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika is, mert az állam megvásárolja a tömbbel szomszédos egyik társasházat, így elindulhat az ún. Városmajor 70. projekt. Idén 565 millió forint, jövőre pedig 3 milliárd 196 millió forint fordítható a klinika jelenlegi transzplantációs részlegének bővítésére, a műtéti épület részleges átépítésére és a Határőr út 18. szám alatti diagnosztikus központ korszerűsítésére. A teljes beszámoló itt olvasható

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Legolvasottabb cikkeink