• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mesterképzés és szakirányú továbbképzés a menedzserképzőn

Regionális hírek 2020.02.11 Forrás: Weborvos
Mesterképzés és szakirányú továbbképzés a menedzserképzőn

Az SE EMK két képzést indít 2020. szeptemberében az egészségügyben vezetői ambícióval rendelkezőknek.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ két képzést indít 2020. szeptemberében: az egészségügyi menedzser (MSc) mesterképzést és a minőségügyi és betegbiztonsági menedzser szakirányú továbbképzést. Elsősorban azoknak az egészségügyben már tapasztalattal rendelkező jelentkezőknek ajánljuk figyelmébe ezeket a programjainkat, akik vezetői ambícióval rendelkeznek, rendszerszinten szeretnék átlátni munkájuk közvetlen és tágabb környezetét. A két képzés között jelentős különbségek vannak, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, sajátosságokat, megkönnyítve ezzel a továbbtanulást tervezők döntését - hívta fel a figyelmet a képzésekre az EMK közleményben.

Mielőtt a különbségekre rátérünk, fontos kiemelnünk az oktatói gárda összetételét, amely mindkét program esetében figyelemre méltó.

A mesterképzésben olyan elismert egészségpolitikai és-gazdaságiszakértők oktatnak, mint Dr. Szócska Miklós egészségügyi exállamtitkár, Dr. Sinkó Eszter a sajtóból jól ismert egészségügyi közgazdász, Dr. Gaál Péter egészségpolitikai szakértő, Dr. habil Belicza Éva és Dr. Lám Judit a betegbiztonság elismert szakértői, Dr. Cserháti Zoltán ágazati felsővezetői tapasztalattal rendelkező orvos-közgazdász, Dr. Palicz Tamás projektmenedzsment és kiberbiztonsági szakértő.

A szakirányú továbbképzés oktatói csapata pedig azért különleges, mert négy kiváló szakember egymással együttműködve és az egész program során mentorálja a hallgatókat.

Az egyik legalapvetőbb különbség a két képzés között a felsőoktatási törvény szerinti formájuk, azaz az, hogy az egészségügyi menedzser program mesterképzési szak, a minőségügyi és betegbiztonsági menedzser program pedig szakirányú továbbképzési szak. Különbözőek a célok, a keretek, a megszerezhető ismeretek és egészen másoknak szól a két program.

A mesterképzés legnagyobb előnye a szemléletformálás. A Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzser képzése köztudottan nem sétagalopp, mégis kevés a lemorzsolódás. Aki ezt a programot választja, rendszerszintű elemekről és módszerekről tanul és ismereteket szerez a hazai és nemzetközi környezethez alkalmazkodva az egészségügyi rendszer különböző szintjein jelentkező vezetési és szervezési feladatok ellátásáról, az egészségügyi szervezetek hatékony működtetéséről, irányításáról, a hosszú távú szakmai, gazdasági és szervezeti stabilitás egyensúlyának biztosításáról. Megtanulja, hogy a szervezeti problémák vezetői szempontú és innovatív megközelítésével, felismerésével és elemzésével hogyan hozhatóak meg vezetői döntések, valamint tudományos szakirodalom feldolgozásában és kutatási projektekben való részvételben is jártassá válik. Elsősorban az egészségügyi területek képviselőinek (orvosoknak, nővéreknek, diplomás ápolóknak) ajánljuk a képzést, de emellett jogászok, gazdasági szakemberek, egészségbiztosítási területen dolgozók, versenyszférából jött vezetők, kormányzati tisztségviselők és más diplomával rendelkezők jelentkezését is várjuk. Fontos számunkra az évfolyamok színessége, a különböző nézőpontok ütköztetése és az átgondolt, konszenzusos megoldások létrejötte.

Az egyre növekvő elvárások és kiemelt médiafigyelem mellett óriási szükség van olyan profi, komplex tudással rendelkező minőségügyesekre, a betegellátásban minőségügyi szemléletével rendelkező munkatársakra, akik elkötelezetten segítik az egészségügyi intézmények munkáját. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ ezt felismerve immár harmadik alkalommalszervezi meg a naprakésztudást biztosító, igazolt végzettséget adó minőségügyi és betegbiztonsági menedzser szakirányú továbbképzést.

Az elméleti tudás mellett a gyakorlatban is jól alkalmazható ismereteket és folyamatszemléletű gondolkodásmódot sajátítanak el a hallgatók. Nem szakácskönyvet, hanem eszköztárat kapnak a kezükbe ahhoz, hogy felismerjék a betegbiztonságra és a minőségügyre vonatkozó problémák kezelését. A megszerzett tudással a birtokukban fel tudják mérni és értékelni a saját intézményükben vagy szervezeti egységükben az ellátás minőségével és biztonságával kapcsolatos problémákat és azok okait, megalapozott fejlesztési tervet képesek készíteni és levezényelni, értékelni, de akár minőségügyi rendszereket is be tudnak vezetni és működtetni a saját munkahelyi környezetükben. Bátran jelentkezhetnek erre a képzésre angol tudással nem rendelkező minőségügyi vezetők és szakdolgozók is, hiszen nincs nyelvvizsga követelmény, sőt angol nyelvű szakirodalom feldolgozása sem merül fel feladatként. Egészségügyi vagy minőségügyi végzettség és  munkaviszony, főként betegágy melletti tapasztalat viszont nagy előnyt jelent a tanulás és a későbbi munka során. Az itt szerzett tudás nemcsak szervezeti szinten alkalmazható, de jól használható az intézeti és osztályos munka operatív irányításában is.

A felvételivel kapcsolatos további részletek az alábbi weboldalakon találhatók:

Egészségügyi menedzser (MSc)

Minőségügyi és betegbiztonsági menedzser

Legolvasottabb cikkeink