• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Modern műtétek határon innen és túl

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A pályázat nemcsak műszerfejlesztésről, hanem tudásbővítésről, tudáscseréről is szólt.

Kisebb fájdalommal, gyorsabb gyógyulással járó modern, minimálisan invazív műtéteket végezhetnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában azokkal az eszközökkel, amelyeket egy HURO pályázat részeként szerzett be az intézmény - tudatta a mai projektzáró rendezvény kapcsán az intézmény közleménye.

„Az egészségügyi kockázatok megelőzése Nagyváradon és Debrecenben csúcstechnológiával felszerelt műtők révén" című, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott 2,2 millió eurós összköltségű pályázatban a projektvezető Nagyváradi Polgármesteri Hivatal partnereként működött közre a Debreceni Egyetem. A Klinikai Központ szívsebészetére, érsebészetére és gyereksebészetére mintegy 500.000 Euró értékben vásároltak high tech eszközöket, emellett a kardiológia és az anesztézia műszerparkjának bővítése is a betegellátás színvonalát növeli.

A Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztálya által beszerzett úgynevezett Ligasure berendezés akár 7 mm átmérőjű erek vérzés nélküli ellátását is lehetővé teszi egyebek mellett hasüregi tükrözéses lépműtétek során. A készüléket a beszerzése óta 8 lép-, valamint vékonybél- és májműtétnél használták, lerövidítve ezzel az operáció hosszát és csökkentve a gyermekek műtéti megterhelését. A HD felbontású laparoscopos torony, a hozzá tartozó műszerparkkal, csecsemőműszerekkel lehetővé teszi a minimálisan invazív műtéti megoldásokat akár újszülötteken is. Ezáltal a korábban nagy műtéti megterheléssel, hasi feltárással járó esetek „kulcslyukon keresztül" operálhatóak, akár párhozamosan két műtőben egyszerre is.

A 3,5 és 5 mm-es műszerek – úgynevezett broncho-fiberoscopok – a mellkasi műtétek során a szelektív intubálást könnyítik meg, biztosítva az egyik tüdőfél izolált lélegeztetését, miközben a másik tüdőfélen az operáció történik.

- A pályázat emellett nem csak műszerfejlesztésről, hanem tudásbővítésről, tudáscseréről is szól. Ennek révén a Debrecentől mindössze 75 km-re lévő nagyváradi Gavril Curteanu Városi Kórházzal együttműködve már három alkalommal tartottunk közös megbeszélést. A találkozókon egyeztettük a későbbi szakdolgozói továbbképzések debreceni lehetőségét, valamint az orvosok, szakdolgozók tapasztalatcseréjét – emelte ki Bányai Gábor projektasszisztens.

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program célja közelebb hozni a határmenti térségben élő embereket, közösségeket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében. A projekt szándéka, hogy a határokat áthidaló együttműködéssel javítsa a helyi egészségügyi rendszer lehetőségeit, orvosi műszerbeszerzéssel, high-tech műtők kialakítása révén széles rétegek számára tegye elérhetővé az orvosi ellátást, a hamarabbi gyógyulást.