• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Modern technológia a debreceni ortopédián

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A prototípust Csernátony Zoltán klinikaigazgató ötlete alapján egy makói céggel közösen fejlesztették.

Főként a frissen műtött betegek életét könnyítheti meg nagymértékben a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján használt új, elektromos betegágy, melynek fő előnye egy normál betegágyhoz képest, hogy külön pozícionálható a két lábszártámasz, valamint 90 fokban kifordítható, így gyakorlatilag felülteti a mozgásában akadályozott pácienst. Emellett tartozik hozzá egy „foglalkoztató asztal", melynek segítségével az ágyban fekvő betegek kényelmesebben étkezhetnek, olvashatnak vagy éppen dolgozhatnak, egy kivehető szivacsbetét pedig az ágytál elhelyezését könnyíti meg – sorolja a betegágy előnyeit Manó Sándor, az egyetem honlapjának. Az Ortopédiai Klinika Biomechanikai Laboratóriumának mérnöke szerint az ágy akár az otthonápolás során az önálló életvitelre képtelen páciensek gondozását is egyszerűbbé teszi.

A Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája egy Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatban konzorciumi partnerként vett részt abban a projektben, melynek eredményeképpen 10 prototípus készült el a modern betegágyból. Ebből ötöt az intézmény meg is kapott saját használatra. A prototípust Csernátony Zoltán klinikaigazgató ötlete alapján egy makói céggel, az ASS Bt-vel közösen fejlesztették.

Az Ortopédiai Klinika alagsorában működő Biomechanikai Laboratóriumban több, a betegek életét megkönnyítő fejlesztés is készült már. Hogy az alsóvégtag műtéten átesett betegek jobban érzékeljék, mennyire terhelhetik az operált lábukat, arról egy speciális klumpa ad visszajelzést. A laboratóriumban üzemelő 3D nyomtatóval pedig jobban tervezhetővé váltak a műtétek, és egyedi csontpótló implantátumok készítésére is lehetőség nyílt.

A mozgásszervi sebészeti felhasználás mellett az idegsebészek számára koponyapótló implantátumokat készítenek. Emellett az intézmény akkreditált Biomechanikai Anyagvizsgáló Laboratóriuma hivatalos merési adatokat, jegyzőkönyveket is kiadhat, melyeket Európában bárhol elfogadnak. Ez akkor válik szükségessé, amikor például egy új, titánból vagy más biokompatibilis anyagból készült implantátum teherbíró képességét kell megvizsgálni - számolt be a lap.

Legolvasottabb cikkeink