• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Most Tiszajenőn szűrték a lakosságot

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Saját költségvetésükből több mint 47 millió forintot költöttek a megyei szűrőprogramra.

Némi túlzással házhoz jöttek pénteken Tiszajenő lakosaihoz azok az egészségügyi szakemberek, akik a szolnoki Hetényi kórház és a Szolnok megyei önkormányzat együttműködése alapján a helyi önkormányzatok közreműködésével évek óta végeznek megelőzést szolgáló szűréseket az Alföld közepén lévő kistelepüléseken.

Mint az ezúttal sajtónyilvános programon Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a weborvosnak elmondta: a 2009-es kezdettől fogva eddig saját költségvetésükből több mint 47 millió forintot költöttek erre a megyei szűrőprogramra. Emellett nagyon sok önkéntes munka is van benne, aminek értékét igazából pénzben nem is lehet kifejezni, hiszen az orvosok és a szakasszisztensek önkéntesen végzik ezt a tevékenységet – tette hozzá.

Bene Ildikó - szakmáját tekintve orvos - országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ezzel a kezdeményezéssel helybe jöttek mindazok a lehetőségek, amiket az ottélők sokszor csak egész napos utazással és a velejáró törődéssel tudnak csak elérni. A lényeg ezúttal is megelőzésen van, hiszen a betegségek időben történő felismerése nagyban javítja a gyógyulás esélyeit.

Szántó Zoltán, a Hetényi kórház orvosigazgatója kuriózumként jelezte, Tiszajenőn ezúttal egy ritka orvosi szakma képviselője, egy gyermekszemész is tagja volt az ott dolgozó teamnek, Így aa szűrésen helyi óvodások, iskolások esetleges látásproblémáira is fény derülhetett.

Ami a kronológiát illeti: nyitányként az első körös szűrések (szív- és érrendszeri, urológiai, szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálatok) történtek meg először az ezer fő alatti, utána az 1000-1500 közötti, majd végül a 1500-2000 fő közötti lakónépességű településeken.

Az ezer fő alatti községekben a második körös szűrés 2013 őszén és 2014 tavaszán valósult meg a szóban forgó 13 településen. A továbbiakban 2014 őszén és 2015 tavaszán a következő népességkategóriában tíz, majd 2015 őszén 1500 és 2000 közötti lakosú helységekben, összesen hétben ejtették meg a vizsgálatokat. 2016-ra három településen, míg az idén e hétvégén Tiszajenőn és Tiszasülyön szűrtek. Az utolsó állomás e településkörben november 3-án Tiszavárkonyban lesz.