• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mozdulj, Debrecen a vese egészségéért!

Regionális hírek 2024.03.14 Forrás: Unideb.hu
Mozdulj, Debrecen a vese egészségéért!

A mozgalomhoz csatlakozók mintegy négy kilométeres sétát tettek a Nagyerdőn, ezzel is hozzájárulva többek között a vese egészségéhez.

Magyarországon mintegy másfél millió ember szenved krónikus vesebetegségben. Sokan nem is tudnak róla, hogy betegek, mert a tünetek csak későn jelentkeznek. Pedig az időben elkezdett terápiával megelőzhető, illetve lassítható a vesekárosodás további romlása. A vese világnapján a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre, az egészséges életmódra, a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem és a város Mozdulj, Debrecen! mozgalmának közös csütörtöki rendezvényén.

-    Debrecen jó kezekben van, hiszen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ kiváló szakemberei kezelik a betegeket. Nagyon fontos, hogy megfelelő tudással, elkötelezettséggel, szakértelemmel rendelkező orvosok segítsenek bennünket a gyógyulásban, másrészt magunk is tegyünk azért – többek között a testmozgással –, hogy egészséges életet éljünk. Ezért is vagyok nagyon büszke a Mozdulj, Debrecen! mozgalomra és az abban résztvevőkre – emelte ki a Ködszínháznál tartott március 14-ei eseményen Papp László, Debrecen polgármestere.  

Minden év márciusának második csütörtöke a vese világnapja. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem és a város Mozdulj Debrecen! programjának közös rendezvényén is a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozták.  

-    Gyakorló klinikusként kiemelten fontosnak tartom, hogy a különböző népbetegségekkel kapcsolatos tudás minél szélesebb körben elérhető legyen. Ma a magyar és a nemzetközi nefrológia legkiemelkedőbb képviselői segítenek a vesebetegséggel kapcsolatos tudás megszerzésében. A szakmai információk ismerete mind a betegségek megelőzésében, mind az időben történő felismerésben elengedhetetlenül fontosak – ismertette Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika legnagyobb profilja a vesebetegek ellátását biztosító nefrológiai részleg, amely legmagasabb szintű betegellátást biztosít. Erre nagy szükség is van, hiszen a vesebetegség népbetegség. 

A krónikus vesebetegség Magyarországon másfél millió, Debrecenben 30-50 ezer embert érint. Sokan nem is tudnak róla, hogy betegek, a komolyabb panaszok, tünetek csak későn jelentkeznek, mikor a betegnek már veseelégtelensége van, és vesepótló kezelésre szorul.  

-    A betegség hosszú ideig nem okoz tünetet, emiatt sokan későn jutnak el a megfelelő szakemberhez. Ezért fontos a szűrés. A vesebetegség kialakulásában jelentős szerepe van többek között a cukorbetegségnek, a magasvérnyomás-betegségnek, az elhízásnak. Az érintett betegeknél a rendszeres vesefunkciós vizsgálat kiemelt jelentőségű – hangsúlyozta Balla József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy mindenki tehet azért, hogy a vesebetegség kialakulásának kockázatát csökkentse.  

-    Vigyáznunk kell mentális és fizikális egészségünkre. Ki kell emelni az egészséges táplálkozás fontosságát, kerüljük a túlzott só- és kalóriabevitelt, figyeljünk a testmozgásra, napi 20-30 perc séta nem csak a krónikus vesebetegség, hanem a magasvérnyomás-betegség megelőzése szempontjából is nagyon fontos – mondta a rendezvény megnyitóján Kárpáti István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára.  

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom egyik alapítója pedig arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy azon dolgoznak, hogy a vesebetegség korai kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok hamarosan elérhetőek legyenek a Szent Anna utcai központban.

A rendezvény zárásaként a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz csatlakozók mintegy négy kilométeres sétát tettek a Nagyerdőn, ezzel is hozzájárulva többek között a vese egészségéhez. 

Legolvasottabb cikkeink