• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MR-avatás Pécsen: új gép, új tudás

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az új berendezésnek köszönhetően országosan hasznosulhatnak a Pécsi Diagnoszikai Központban végzett kutatások.

A kutatás ünnepeként aposztrofálta Dóczi Tamás professzor, a pécsi Idegsebészeti Klinika igazgatója a Pécsi Diagnosztikai Központ új gépének átadását. A központi idegrendszer különböző kóreredetű károsodásait témájául tűző Pannon Szimpózium nyitányaként megrendezett eseményen a nemzetközi és magyar orvostudomány képviselői mellett részt vettek a központ számára jelentős kutatás-fejlesztési forrásokat odaítélő EGT Norvég Alap és Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviselői, valamint beszédet mondott Kollár Lajos klinikai főigazgató, a gépet szállító Siemens osztrák regionális vezetője, és a Baranya megyei közgyűlés alelnöke.


Az új Siemens MAGNETOM Avanto 1,5T MR-berendezés március közepe óta működik a központban, elsősorban a rutinszerű betegellátás szolgálatában. E típusból több is található az országban, világszerte csaknem 3000 ilyen gépet értékesítettek, de Magyarországon ez a legelső példány, amely a technológia fejlődésével a korábbiaknál magasabb felbontás mellett folyamatos asztalmozgatást biztosít.


E fejlesztéssel – a rövidebb vizsgálati idő és a nagyobb felbontás miatt – elérhetővé válnak olyan vizsgálatok, például teljes test angiográfia, teljes test daganatdiagnosztika, magzati MR-vizsgálat, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre a rutinszerű betegellátásban, vagy túlságosan hosszú ideig tartottak, illetve megteremtődik a lehetősége a kutatási eredmények rutinellátásban történő hasznosításának.

A központban három éve működő, szintén Siemens gyártmányú 3 Tesla térerejű berendezésen a kutatási projekteken belül olyan diagnosztikai módszereket dolgoztak ki a Pécsi Tudományegyetem munkatársai, amelyek pontosabb vizsgálati eredményeket tesznek lehetővé. A tervek szerint az új MR-rel e módszereket szeretnék a rutinszerű betegellátás számára is elérhetővé tenni – ezért választották a Magyarországon talán legszélesebb körben elterjedt típust.


Németh Béla, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott bennünket, hogy „ma nem csak egy gép átadását ünnepeltük, hanem éppen futó kutatási projektjeink sikerét is. Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusban, a Nemzeti Technológiai Programban és a Gazdasági Operatív Programban futó kutatási projektjeinkkel felvesszük a versenyt a nemzetközi kutatóintézetekkel, ami nem csak azért fontos, mert ezek az eredmények hamarosan a magyarországi rutinszerű betegellátásban hasznosulhatnak, hanem e programokkal arra is törekszünk, hogy a jövő Nobel-díjasait megtartsunk Pécsen, Magyarországon."


A központnak nem elsősorban a magyar, horvát és osztrák betegekért kell versenyeznie, hanem az európai kutatás-fejlesztési projektekben kell olyan technológiai és szakmai hátteret felmutatnia, amelyhez jelentős források igényelhetők. E projektek elsősorban a Pécsi Tudományegyetemen folyó, nemzetközileg jegyzett ideggyógyászati és idegsebészeti kutatáshoz kapcsolódóan válhatnak versenyképessé – ezért is kapcsolódott a jelentős szakmai potenciált felvonultató nemzetközi szimpóziumhoz az ünnepélyes átadás.

A felerészt a Pécsi Tudományegyetem alapítványai, felerészt magánszemélyek tulajdonában lévő központ 2014-ig használhatta volna régebbi, 1T térerejű MR-berendezését, de a gyors gépcsere mellett döntöttek. Az egyetemi környezet, a nonprofit szemlélet és a magántulajdon speciális elegyének köszönhető, hogy önerőből valósították meg a 260 milliós beruházást.

Legolvasottabb cikkeink