• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Műszeradomány a gyermekonkológiának

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Altató-lélegeztető rendszert kapott a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya.

A kiemelten közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 2011. október 19-én 13 millió forint értékű, a piacon fellelhető legnagyobb érzékenységű és leggyorsabb reakcióidejű életmentő altató-lélegeztető rendszert adott át ünnepélyes keretek között a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részleg onkológiai osztálya számára.

A magyarországi viszonylatban újdonságnak számító berendezést számos magánszemély és cég adománya tett lehetővé. A berendezés az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kemoterápiás stratégia megválasztása érdekében nélkülözhetetlen, hiánya akár a gyermek életébe is kerülhet. A gazdasági válság sújtotta Magyarországon az ára miatt kiemelkedően nehezen beszerezhető moduláris, bővíthető steril berendezést a gyermekonkológián üzemelte be Heim Pál Kórház Madarász utcai részlege ahol az agresszív kemoterápiás és egyéb kezelésben résztvevő leukémiás illetve más daganatos megbetegedésben szenvedő gyermekek vannak elhelyezve.

Ez a magas tudású készülék moduláris felépítésének köszönhetően egyaránt alkalmas ágy melletti használatra és kórházon kívüli szállításra. Ez utóbbi kiemelkedő jelentőségű újítás, mivel így a gyermekek szállítása könnyedén megoldható anélkül, hogy levennék a lélegeztető gépről. A berendezés használata egyszerű, felhasználóbarát. A monitor érintőképernyős, magyar nyelvű szoftverrel ellátott. Másodpercenként 2000 mérést és akár 500 beavatkozást tud produkálni, biztosítva ezzel a folyamatos gyermek- lélegeztetőgép interakciót.

Az 1908-ban alapított Heim Pál Gyermekkórház a Közép-Magyarországi Régió Gyermekgyógyászati Centrumaként Magyarország legtöbb gyermeket ellátó intézménye. A Kórház Madarász utcai részlegének gyermekonkológiáján évente több száz daganatos gyermek fordul meg. Ezek a beteg gyermekek szeretetből, türelemből és hozzáértő segítségből nem szenvednek hiányt, azonban az elöregedett és hiányos géppark komoly esélycsökkenést jelent gyógyulásukban.

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára. A tumoros beteg gyermekek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényelnek.

Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány - mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.